Hlavní obsah

Cvičení si stačí při meditaci představovat a svaly se zpevní

Umění meditace sahá mnohem dál, než si mnozí myslí. To, co východoasijské učení užívalo již před tisíci lety, dnes pomalu a jistě odhalují i západní vědci. Když si člověk intenzivně meditativní imaginací představuje cvičení, jeho svaly se skutečně zpevní a jejich hmota přestane slábnout.

Foto: Profimedia.cz

Umění meditace sahá mnohem dál, než si mnozí myslí.

Článek

„Intenzivní myšlení na cvičení a představování si, že člověk cvičí, může mít stejné účinky na postavu jako skutečné cvičení,“ tvrdí autoři z Ohia v článku, který otiskl odborný časopis Journal of Neurophysiology.

Vědci z Ohio University sestavili dva týmy zdravých osob, přičemž jedna skupina si krom posilování pravidelně každý den intenzivně představovala, že posiluje, zatímco druhá chodila do posilovny bez instrukcí. Po čtyřech týdnech byla první skupina mnohem silnější a měla více svaloviny než ta druhá.

Tělo a mysl jsou mnohem propletenější, než jsme si mysleli.
vědci z Ohio University

„Naše objevy dokazují, že tělo a mysl jsou mnohem propletenější, než jsme si mysleli,“ tvrdí vědci z Ohio University.

Navíc ty osoby, které cvičily a provozovaly také imaginativní cvičení, měly mnohem silnější mozek, neboť u nich došlo k výraznějšímu posílení neuromuskulárních drah.

Imaginativní cvičení by sice nemělo nahradit skutečný pohyb, který má blahodárný vliv také na srdce a cévy, ale může pomoci těm, kteří jsou dočasně nepohybliví či sportovat z nejrůznějších příčin nemohou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám