Hlavní obsah

Na běžné nachlazení nejvíce pomáhá citrón a med, shodují se vědci

V sychravém podzimním počasí zavítá do ordinací praktických lékařů více lidí než obvykle. Stačí se málo obléknout a na cestě do práce, nebo na nákup trochu prochladnout. Nachlazení v podobě bolesti hlavy, rýmy a zvýšené teploty se pak nemůže nikdo divit. Také jej potlačujete léky? Chyba, říkají vědci. Podle nich jsou to vyhozené peníze.

Foto: Profimedia.cz

Na běžné nachlazení nejlépe pomůže citrón a med.

Článek

Léky proti nachlazení jsou vyhozené peníze a pacienti by se měli radši spoléhat na tradiční kúru s čajem, citrónem a medem. V odborném dobrozdání to oznámilo britské Královské sdružení všeobecných lékařů. Jen málo důkazů podle britských doktorů svědčí o tom, že by některé léky proti kašli měly výraznější účinek.

Léky jsou velký byznys

Léky proti nachlazení dostupné bez receptu jsou velký byznys, který ročně vynáší jen ve Velké Británii tři miliardy liber (115 miliard korun), napsal The Daily Telegraph. Některé složky těchto léků podle odborníků mohou nemocným pomáhat například potlačením rýmy nebo zmírněním teplot.

„Nejjednodušším a nejlacinějším prostředkem proti krátkodobému nachlazení jsou ale možná domácí prostředky obsahující citrón a med," uvedla zpráva britských všeobecných lékařů.

Nachlazení jako virové onemocnění podle nich nelze žádným lékem časově omezit, obvykle choroba ustoupí až poté, co se s ní imunitní systém nemocného vyrovná. Léky proti nachlazení sice pomohou se zmírněním průvodních potíží, nemoc ale vyléčí jen těžko.

Jakékoli komplikace navíc vyžadují zásah odborného lékaře. „Pokud nachlazení trvá dlouho, zejména u dětí, nebo pokud je doprovází dechová nedostatečnost nebo vysoká teplota, měli by nemocní navštívit svého lékaře," uvádí zpráva britských odborníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám