Hlavní obsah

Aplikace v telefonu ženě připomene vhodný termín samovyšetření prsu

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gynekologové bijí na poplach. Jen 29 procent žen dochází na pravidelné kontroly v rámci prevence rakoviny prsu. Prohlídku na mamografu podstupuje pouze 25 procent žen a samovyšetření prsu praktikuje pouhých 24 procent žen. Bohužel tu poslední, nejjednodušší a nejméně časově náročnou metodu volí nejméně žen, a to i když je velmi důležitá pro časné odhalení nádoru v prsu a může i zachraňovat životy.

Foto: Profimedia.cz

Samovyšetření prsu hraje v prevenci proti rakovině důležitou roli.

Článek

Kdy provádět samovyšetření prsu? Rozhodně v termínu, kdy jsou v prsech co nejmenší hormonální změny. A takové období nastává hned po menstruaci. Ale jak si na to vzpomenout? Pomoci teď může nová aplikace do chytrých telefonů, která vám připomene, že je ten správný čas.

Aplikace je zdarma již od začátku září

Princip je velmi jednoduchý a pro aktivní uživatelky chytrých telefonů naprosto vyhovující. Speciální aplikace do chytrých telefonů s kalendářem i názorným postupem samovyšetření je připravena k bezplatnému použití už od září tohoto roku. Stáhnout si ji můžete na webu www.rucenaprsa.cz, v Apple App Store nebo v obchodě Google Play a funguje jako „samovyšetřovací rádce”.

Cílem projektu Ruce na prsa je poukázat na vysoký výskyt rakoviny prsu a zdůraznit význam pravidelného samovyšetření při prevenci.

Foto: Dialog Jessenius

Nová aplikace, která připomene samovyšetření prsu, je k dispozici k bezplatnému stažení už od začátku září.

Kampaň iniciovaly onkologické pacientky

Celý rok putoval stánek Ruce na prsa po osmnácti obchodních centrech po celé České republice. Na speciální maketě se postup správného samovyšetření prsu naučily téměř čtyři tisíce žen. Samotnou kampaň přitom iniciovaly onkologické pacientky, tedy ženy, které se s rakovinou už setkaly nebo s ní stále bojují.

„Ženy se často vymlouvají, že v dnešní uspěchané době nemají čas a snadno zapomenou. Proto jsme vytvořili tohoto pomocníka do mobilu, který jim každý měsíc připomene, že teď je ta nejlepší doba najít si deset minut na samovyšetření,” říká Michaela Tůmová, ředitelka Dialogu Jessenius, společnosti, která za projektem stojí.

Žen s rakovinou přibývá

Rakovina prsu je nejčastějším zhoubným onemocněním žen. 72 000 žen žije s touto diagnózou a každý rok jich přibude zhruba 7000. „Úspěšnost léčby je přitom při včasné diagnóze daleko lepší a léčba méně zatěžující,“ uvádí přední česká onkoložka docentka Petra Tesařová a dodává: „Stačí opravdu málo, aby se běžnou a pravidelnou součástí péče o naše tělo stalo každý měsíc samovyšetření prsů, které může zachránit život.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám