Hlavní obsah

Profese, ve kterých je nejvíc lidí závislých na kofeinu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káva je pro řadu lidí prostředkem doslova nutným k životu. Mnozí si bez hrnku lahodného životabudiče neumí představit ráno, jiní podobný rituál na povzbuzení podstupují ještě několikrát během dne. Jakkoli pijí lidé své oblíbené druhy podle vlastní chuti či potřeby, dá se u kávy vysledovat jedna zajímavost. Podle zaměstnání je možné určit, jak moc na kávě budete závislí.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbenost kávy roste například mezi firemními manažery.

Článek

Dalo by se říci, že lidé pijí kávu hlavně kvůli tomu, že je lidově „nakopne” a dodá jim potřebnou energii na start do nového dne, případně později.

Jsou mezi námi ale lidé, kteří pijí kávu spíše jen pro její specifickou chuť, aroma atd. A pak jsou další, kteří kávu nepijí vůbec. Pokud se ale živí určitými specifickými povoláními, jejichž přehled přinesl server Dailymail, je více než pravděpodobné, že kávu pít nejspíš budou – a poměrně často.

Mezi povolání, kde prý najdete spolehlivě nejvíce pijáků kávy, kteří jsou na ní doslova závislí, patří především novináři, učitelé, policisté, instalatéři nebo obchodní pracovníci, tvrdí průzkum. V této skupině lze najít největší počet lidí, kteří bez problémů zvládnou pět i více šálků svého oblíbeného nápoje denně.

10 profesí, kde najdete nejvíce konzumentů kávy
Novináři a pracovníci v médiích
Policejní důstojníci
Učitelé
Instalatéři a obchodní pracovníci
Sestry a zdravotní personál
Jednatelé a manažeři firem
Operátoři
Pracovníci v IT
Maloobchodní zaměstnanci
Řidiči

Do aktuální desítky se vešly i zdravotní sestry, dále také firemní manažeři či operátoři v call centrech – v průměru s třemi až čtyřmi vypitými šálky kávy během dne.

Dva až tři šálky si pak dopřávají například pracovníci v oblasti IT nebo zaměstnanci v maloobchodní sféře. Do dvou pak profesionální řidiči.

Káva pomáhá i škodí

Na téma kávy a její prospěšnosti bylo napsáno již mnohé. Zatímco jedni tvrdí, že kladné účinky převažují, druzí oponují nedostatkem informací z dlouhodobých studií, takže nelze s jistotou říci, jak moc může být nadměrné pití kávy nezdravé.

Ať je to jak chce, dalo by se v současné době shrnout, že káva pomáhá i škodí, asi jako spousta jiných věcí. Pozitivem, kromě povzbuzení, je zjištění, že rozumná konzumace kávy může zlepšit krátkodobou paměť. Podle jiných výzkumů může také snížit riziko rakoviny jater či srdečního selhání.

Existují ale i negativní dopady jejího popíjení, pomineme-li fakt, že při nadměrné konzumaci může káva přestat na člověka účinkovat tak, jak byl zvyklý. Přísun kofeinu prý zkracuje život, a to dokonce více než třeba občasné popíjení alkoholu.

A navíc může způsobit závislost. „Lidé, kteří pravidelně popíjejí kávu, se na ní stanou dříve či později závislí. Jakmile se jim pak najednou kofein nedodá, nebudou mnohdy schopni fungovat normálně a bez problémů,” potvrzuje Peter Rogers, profesor biologické psychologie na univerzitě v Bristolu a přední odborník na kofein.

„Stejně jako jiní závislí, nedokážou ve valné většině tito jedinci bez své 'drogy' fungovat. Jakmile si ale dají potřebný šálek kávy nebo čaje, většinou se vše brzo spraví. V celkovém pohledu tak kofein není příliš užitečný. Navíc jeho nadmíra zvyšuje krevní tlak, což už není vůbec dobré,” uzavřel Rogers.

Reklama

Související témata:

Související články

Kofein snižuje plodnost ženy

Neplodnost trápí stále více párů po celém západním světě. Odborníci z celého světa se snaží hledat důvody, proč tomu tak je. Proto se každou chvíli objeví...

Výběr článků

Načítám