Hlavní obsah

Bříza bělokorá překvapí svými léčebnými účinky

Právo, Zdena Nováčková

Dá se říci, že je bezpočet možností, z jakých lístečků si připravit čaj. Nejenže nechutnají stejně lahodně, ale především ovlivňují v těle různé orgány a pochody. Všichni známe pořekadlo: „Co nám moc nechutná, bývá zdravé, a naopak.“ Tvrzení potvrzuje právě výluh z břízy, který není chuťově ničím zvláštní, je hořký a aromatický, ale ostatní čaje předčí svým pozitivním vlivem na močové ústrojí. Proto ho také zařazujeme do bylinkového pitného režimu.

Foto: Profimedia.cz

Bříza je součástí mnoha čajových urologických směsí.

Článek

Hlavním pozitivem břízy bělokoré (Betula pendula) pro naše tělo jsou její močopudné účinky, a to bez přílišného dráždění a zátěže ledvin. Proto není divu, že je bříza součástí mnoha čajových urologických směsí. Pomáhá totiž uvolňovat, rozpouštět a vylučovat ledvinové a močové kameny.

Je známo, že odvodňování organismu a vyplavování biologických zplodin pomáhá při revmatismu, kloubních bolestech a nemocech srdce. Odvodňovací efekt je způsoben u břízy zejména jejím obsahem saponinů a silic. Bílý pigment betulin, který je obsažen v kůře stromu, má protizánětlivé a tlumicí účinky, jeho chemické deriváty jsou testovány na anti-HIV aktivitu.

Pomáhá při hubnutí

Vzhledem k současnému životnímu stylu lidí mají nemoci ledvin stále stoupající tendenci, a proto není vůbec od věci preventivní popíjení čajových směsí s obsahem břízy. Když chcete začít s detoxikací těla, rozhodně pomůže kúra pití čistého březového čaje. Ta tělo také připraví, aby lépe a rychleji účinkovaly i jiné léčivky. Stejně tak se doporučuje její výluh, když se rozhodnete pro dietu na snížení váhy. Stimuluje jaterní funkce a činnost slinivky, a tím připraví tělo k odbourávání tukových zásob. Nepřímo má vliv i na odstraňování celulitidy.

Usušit, nebo koupit?

Březové lístky koupíte v každé lékárně. Ale není vůbec problém si pár lístků nasušit při pokojové teplotě, která by neměla překročit 40 °C, stačí je rozprostřít na plech s pečicím papírem. Nejúčinnější jsou mladé, lepkavé listy brzy z jara, ale dají se sbírat během celého vegetativního období. Sušení nezabere moc místa a může se stát příjemnou zálibou stejně jako sběr hub.

Čaj připravíte zalitím dvou polévkových lžic čerstvých nebo sušených listů čtvrtlitrem vody, necháte je louhovat asi 15 minut. Popíjí se třikrát denně vlažný, asi po třech týdnech se vysadí. Působí proti dně, revmatismu, nemocem ledvin, zánětu močových cest. Známé jsou urologické čajové směsi, např. složení bříza-zlatobýl-přeslička-máta. Ty se dají pít dlouhodobě, preventivně, a udržují močový měchýř i ledviny v dobré kondici.

Zevní využití

Březový odvar má i zevní uplatnění. Používá se jako vlasová voda, kterou se splachují umyté vlasy. Posiluje jejich kořínky a na rozdíl od kopřivy je vhodná pro všechny barevné odstíny. Ostatně přípravky na vlasy s výtažkem břízy hojně využívají kosmetické firmy a jsou běžně k dostání.

Vlastní březový odvar je proti kupovaným přípravkům výrazně levnější, ale trochu pracnější. Musíme čerstvé nebo sušené listy převařit ve vodě. Pak víme, co přesně si na vlasy dáváme. Odvar má vliv i na pohybový aparát – klouby, šlachy, ale vyžaduje důsledné a pravidelné koupele a vydržet, dokud potíže nepovolí.

Pupeny účinnější než listy

Vyzkoušet můžete i koncentrovanější účinky břízy, a to v tinktuře z jejích pupenů. Rostlina v nich totiž zachovává svůj genetický potenciál. Aktivní látky v pupenech obsažené jsou velmi účinné i v malém množství. Poskytují razantnější výsledek, než jaký má dospělá rostlina. Přesné dávkování je uvedeno na přípravku.

Gemmoterapie je obor, který využívá sílu pupenů, v nichž je obsažen genetický potenciál rostliny.
Co dodržovat při sběru bylin:
Bylinky sbíráme nejlépe mimo městské parky, silnice, skládky, aby měly co nejméně toxických látek, a nejlépe za suchého počasí.
Ukládáme do košíků nebo papírových sáčků, aby se nezapařily.
Co nejdříve po sběru je rozložíme po ploše, aby se správně sušily, nejlépe na papír – poslouží např. potravinářský.
Zjistíme maximální teplotu, při které můžeme danou rostlinu sušit, a nejlépe suché, slunné a dobře větratelné místo. Listy břízy se suší při maximální teplotě do 40 °C a nejlépe ve stínu.
Skladujeme v papírových sáčcích nebo skleněných dózách, pokud možno ve tmě.
Účinné látky sušených bylin se po roce většinou snižují, a proto si poznamenáme datum sběru.
Stejně jako u hub sbíráme, co bezpečně známe.
Listy či květy většinou nelámeme, nedrtíme, ale sušíme celé.

Reklama

Související témata:

Související články

Co o nás prozradí specifické chutě

Chuť na něco dobrého a nepříliš zdravého přepadne čas od času asi každého. Zatímco ale jednoho uspokojí čokoláda, jiný touží po brambůrcích, další ukojí svoji...

Výběr článků

Načítám