Hlavní obsah

Sibiřský zázrak zlepšuje imunitu i hojení kůže

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třpytící se kůň. Tak říkali vojáci slavného vojevůdce Alexandra Makedonského rakytníku řešetlákovému. Zvířata, která spásala plody nebo listy této rostliny, měla totiž krásně lesklou srst a lepší kondici. A nejen to. Byla i zdravější a odolnější. Někdy se této rostlině také říká sibiřský zázrak.

Foto: Profimedia.cz

Rakytníku se někdy přezdívá sibiřský zázrak.

Článek

Také ruští vojáci sahali v drsných podmínkách 2. světové války po zářivě oranžových bobulích, kdykoliv se k nim dostali. Zvyšovaly jejich obranyschopnost, výdrž a zrychlovaly léčbu poranění. Ta se hojila i s daleko menším počtem komplikací.

Po válce pak Rusové postavili v sibiřském městě Bijsk továrnu na výrobu rakytníkového oleje a dalších výrobků z rostliny, která v těchto končinách běžně rostla. Zlepšovaly hojení kůže po popáleninách nebo tehdy, když ji zasáhlo radioaktivní záření. Generálové naštěstí nevyužili olej ve válce, zato při letech do vesmíru ano, a s velkým úspěchem. Dnes už daleko víc rozumíme tomu, proč.

Doping pro pleť

Uvedený olej obsahuje například hodně vitamínu E. Ten prodlužuje život buňkám a zpomaluje jejich stárnutí, protože brání buněčné obaly před útoky agresívních kyslíkových radikálů. Ty mohou narušit i kardiovaskulární systém a funkci buněk.

Vitamín E stimuluje také imunitu, zejména u starších lidí, a pomáhá neutralizovat nejrůznější toxiny. Je rovněž užitečný pro obnovu tkání. Zřejmě i proto podporuje hojení ran. Díky němu si pokožka zachovává svoji elastičnost.

V rakytníkovém oleji nebo šťávě najdeme vedle vitamínu E také hodně karotenů, lykopenu, zeaxantinu a dalších látek se silnými antioxidačními účinky. Neutralizují už zmíněné volné kyslíkové radikály. Ty jsou přirozenou součástí našich tělesných pochodů. Když jich ale vzniká moc, organismus je nestačí eliminovat a hrozí nám třeba rychlejší kornatění tepen nebo vyšší riziko vzniku rakoviny.

V plodech rakytníku a oleji jsou rovněž nenasycené mastné kyseliny (NMK). Ty pomáhají vyživovat kožní buňky a podílejí se na výstavbě a regeneraci buněčných stěn. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny (NMK) mají protizánětlivý účinek. Dobrý stav kůže podporují také vitamíny skupiny B, provitamín A nebo beta karoten. I ty najdeme v žlutooranžových bobulích.

Mírní dopady UV záření

Karotenoidy a další látky obsažené v rakytníkovém oleji se podílejí na pohlcování ultrafialového záření a neutralizaci jeho účinků. Proto mohou ochraňovat pokožku před UV paprsky, a to i preventivně. Pro hojení popálenin a poranění má význam i kyselina palmito-olejová. V rostlinných olejích se moc nevyskytuje, v tom rakytníkovém je zastoupená bohatě.

Odborníky proto nepřekvapí, proč nám svérázný koktejl přírodních substancí může pomoci při spálení pleti na sluníčku nebo po omrzlinách, u popraskaných koutků úst, při zdrsnělé kůži a u drobných poranění pokožky. Nebo prostě „jen“ na zlepšení jejího stavu.

Rakytníkový olej lze po domluvě s lékařem vyzkoušet při ekzémech, včetně atopického, u lupénky i u akné. Podobně jako u proleženin, případně bércových vředů.

Co ještě obsahuje sibiřský zázrak

Jako by to všechno nestačilo, plody této rostliny, které se někdy říká sibiřský zázrak, obsahují také:

  • flavonoidy, jako třeba kvercetin, kemferol a rutin. Ty mají velmi příznivý vliv na stav cév a jejich pružnost. Zároveň je můžeme považovat za určitou prevenci vzniku nádorů;
  • analytici v nich objevili rostlinný hormon beta sistosteron, považovaný za efektivní prostředek proti ateroskleróze;
  • najdeme v něm i betain (zlepšuje látkovou výměnu v buňkách), podobně jako železo, draslík a mangan, vitamíny D, K, P a další zdraví prospěšné substance;
  • je v něm také látka, ze které vzniká serotonin, hormon dobré nálady, a tak dál.

Zlepšuje imunitu i stav žaludečních vředů. Z uvedených fakt je zjevné, proč může olej nebo další produkty z rakytníku prospět vystresovaným a vyčerpaným lidem. Snižuje zároveň riziko infekcí horních cest dýchacích nebo zrychluje rekonvalescenci po nich, případně po operacích. Dovede také zvýšit odolnost organismu a jeho výkonnost, včetně duševních schopností.

Účinky sibiřského zázraku ocení zejména přepracování manažeři, stejně jako děti a starší lidé, kteří čelí hůř nejrůznějším zátěžím. Mírní nebo eliminuje řadu potíží s trávicím traktem a se žaludkem, například při žaludečních vředech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám