„Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče či cukroví, což je v období Vánoc obtížné. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje,” doporučuje primář MUDr. Dalibor Pastucha, PhD., z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc.

Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.

U pečiva je dobré nahradit bílou mouku žitnou, jáhlovou, špaldovou či celozrnnou. Cukr lze nahradit medem. I při pečení je dobré nahradit veškerý tuk olivovým olejem. Dokonce i vejce má rostlinnou náhražku jménem vajahit, která obsahuje minimální množství cholesterolu.

Nevhodné potraviny:
sádlo, máslo, tučná masa;
uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy;
tučné mléčné výrobky;
ostré koření, bujóny;
vejce, tatarka, majonéza;
některá zelenina – česnek, cibule, okurka;
některé ryby – losos, makrela, kaviár;
čerstvé pečivo a sladkosti
Vhodné potraviny:
Olivový nebo řepkový olej;
libové maso;
nízkotučné a polotučné mléčné výrobky;
neostré koření;
zelenina – mrkev, celer, brokolice, rajčata;
ovoce (kromě kompotu, kokosu, marmelády);
pečivo – včerejší, chléb, netučné koláče;
výrobky z bramborového a tvarohového těsta