Hlavní obsah

Co umějí houby v rukou lékaře

Právo, Petr Veselý

Způsob, jakým se MUDr. Ludmila Bendová stala špičkovou odbornicí na tradiční čínskou medicínu, je kuriózní. Její osud poznamenala divoká devadesátá léta. V nemocnici ji pobodal muž. Lékaři bojovali několik měsíců o její život.

Foto: Profimedia.cz

Houby obsahují řadu vitamínů, minerálů i aminokyselin.

Článek

Zachránili ji, ale se spoustou jejích zdravotních problémů si pak nevěděli rady. Doktorka Bendová si od nich nakonec pomohla sama. Vděčí za to hlavně tradiční čínské medicíně, kterou si nastudovala. Nadchla ji tak, že s přáteli založila Československou SinoBiologickou společnost. Absolvovala řadu školení v Číně na prestižních univerzitách a čínští profesoři jezdí učit lékaře i sem, do Prahy.

Doktorka Bendová přednáší čínskou fytoterapii dokonce na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové. Ve své lékařské praxi nevyužívá jen čínské léčivé byliny, ale často také houby. Obsahují řadu vitamínů, minerálů i aminokyselin. Naše zdraví však nejvíc ovlivňují glukany, terpeny, steroly, enzymy apod. Jsou v houbách nebo ve výtažcích z nich. Necíleně povzbuzují naše imunitní reakce. Brzdí růst některých bakterií a virů. Snižují cholesterol a krevní tlak. Přispívají k normalizaci krevních cukrů a tak dál.

Nevidět řešení jen v extraktech

Bankovní úřednice byla zoufalá. Několikrát za sebou brala antibiotika na bolesti žaludku, přesněji řečeno na Helicobakter pylorii. To je bakterie, která vyvolává žaludeční vředy. Žaludek ji však nepřestával bolet, i když jí lékaři přemnožený helicobakter vyhubili a všechno mělo být podle vyšetření v pořádku. Jenže nebylo.

Doktorku Bendovou si úřednice našla na internetu. Lékařka si nechala popsat všechny její zdravotní potíže a jejich vývoj. Navrhla jí, že by mohla užívat extrakt z korálovce ježatého. Pomáhá při vředech v žaludku nebo dvanácterníku a při gastritidách. Příznivě ovlivňuje i trávení. Ale dokáže povzbudit také nervový systém nebo imunitu. Po týdnu pocítila žena úlevu, po třech měsících byla fit. Tobolky s houbou vysadila. Za dva měsíce ji ale žaludek zase začal pobolívat. Měla opět stresy v práci. I tentokrát korálovec pomohl. Žena ho užívá preventivně dál.

Ludmila Bendová, která je zároveň internistka, jí při návštěvách vysvětlovala, že korálovec představuje vítanou pomoc, ale ne trvalé řešení jejích problémů. Žena je pečlivý, ale také trochu úzkostlivý člověk, který špatně zvládá stresy. Proto musí pravidelně cvičit, odpočívat, zvládnout některou z relaxačních technik, ale také autogenní trénink. To všechno jí pomůže lépe zvládat psychické zátěže. Organismus vytrénovaných lidí vylučuje při náporu problémů méně stresových hormonů. Člověk je díky tomu lépe zvládá a méně mu hrozí problémy, jako jsou třeba ty její.

Hrozná únava po léčbě rakoviny prsu

Lékaři si nevěděli rady ani s matkou dvou dětí (39), která prodělala včasnou operaci zhoubného nádoru prsu a následnou chemoterapii. Onkologickou léčbu zvládla dobře, byla však neustále strašně unavená. A také chytila kdejakou infekci, zejména pak infekce horních cest dýchacích. Lékaři jí tvrdili, že se to po určité době spraví, ale nespravilo.

MUDr. Bendová s ní prošla její léčení a choroby. Navrhla jí, aby užívala extrakt z outlovky pestré. To je houba, která stimuluje činnost jater a pomáhá tělu vylučovat škodlivé látky. Stimuluje také imunitu. Lékařka s ní udělala velmi dobrou zkušenost u pacientů s únavovým syndromem nebo dalšími potížemi s chronickou únavou.

První příznaky, že se únava snižuje, pocítila žena po třech týdnech. MUDr. Bendová jí však vysvětlila, že musí houbu brát dál, jinak se potíže vrátí. Žena ji užívala šest měsíců. Pak počet tobolek snížila na udržovací dávku, přes léto je vysadila a na podzim, kdy hrozí sezónní infekce, je znovu začala brát.

„Ani outlovka však nedokáže úplně zabránit tomu, aby pacienti některé infekce nedostali,“ říká doktorka Bendová. Nemoc však má výrazně kratší a lehčí průběh. Podstatně se sníží i riziko následných komplikací, jako jsou třeba záněty středního ucha nebo vedlejších nosních dutin.“

Kde zjistíte víc
Vedle korálovce ježatého využívá doktorka Bendová také lesklokorku lesklou (rejši), houževnatce jedlého (šiitake), hnojník obecný, hlívu ústřičnou, Jidášovo ucho, penízovku sametonohou a další. Pokud se o nich chcete dozvědět víc, dejte si do vyhledávače název konkrétní houby. Nebo si kupte knihu Houby jako lék (Ottovo nakladatelství).

Reklama

Související články

Jak se vaří podle tradiční čínské medicíny

Ačkoli se na nás ze všech médií sypou pořady o vaření a nekonečné řady receptů, zřejmě stále nemáme dost. Velkým hitem současnosti jsou totiž také nejrůznější...

Výběr článků

Načítám