Hlavní obsah

Deset tisíc lidí přišlo loni kvůli diabetu o nohu, podle podiatrů většinou zbytečně

Novinky, das

Každý rok lékaři diagnostikují nově cukrovku neboli diabetes u 55 tisíců Čechů, přičemž celkově se na tuto nemoc u nás jen loni léčilo 825 382 lidí a 22 tisíc osob na ni zemřelo. Asi největším strašákem pro diabetiky je onemocnění tzv. diabetickou nohou, kterou jsou ohroženi zejména lidé trpící diabetickou neuropatií (postižením periferních nervů). Stejným problémem trpí přes čtyřicet tisíc Čechů včetně prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Profimedia.cz

Včasnou diagnózou a účinnou léčbou je možné zabránit amputacím až v 80 procentech případů.

Článek

Jen v roce 2012 přišlo celkem 10 425 takto nemocných lidí o nohu, podle diabetologů a podiatrů bylo až 80 procent amputací zbytečných. Toto číslo by bylo výrazně nižší, kdyby nemocní začali svůj problém řešit včas a dodržovali lékařem stanovenou léčbu.

Na problémy mohou upozornit buď noční palčivé bolesti, necitlivost lýtek, nebo nehojící se rány na dolních končetinách.

Bohužel stále velké procento lidí tento problém podceňuje. Navíc je i málo podiatrů, kteří jej umí řešit. V Česku funguje pouze dvaatřicet specializovaných pracovišť, kam se dostane jen nepatrná část nemocných.

Včasná léčba je ze všeho nejdůležitější

„Včasnou diagnózou a účinnou léčbou je možné zabránit amputacím až v 80 procentech případů,“ upozorňuje jeden z předních podiatrů Emil Záhumenský ze Zlína. Shoduje se tak s lékaři, kteří sepsali Národní diabetickou strategii. Podle nich léčba vyžaduje širší strategii a zapojení postupů z více odborností, tak jak je běžně praktikováno ve světě.

„Často se setkáváme s příliš agresívním lokálním přístupem a špatným načasováním léčby i neposkytnutím odlehčovacích pomůcek. Velmi závažné jsou také nedostatky v obouvání diabetika,“ upozorňuje Záhumenský a dodává: „Amputace jsou u nás i zbytečně brzy indikovány. Málokdo pohlíží na alternativní léčebné postupy (např. ozonoterapii), pomocí nichž lze nohu zachránit.

Nadějná studie na léčbu chronických ran

Výzkum a uvedení nových léků a léčebných metod do lékařské praxe je ve světě i u nás na vysoké úrovni.

„V tomto roce se účastníme programu na potvrzení vlivu takzvané MDM terapie na léčbu chronických ran. Vybrali jsme pacienty s otevřenými ranami na dolních končetinách, které se dlouhodobě standardními postupy nedařilo zhojit, nebo nemocné, kteří již byli pro nezhojitelnost indikováni k amputaci končetiny. Výsledky jsou velmi nadějné. Závěry studie zveřejníme na začátku příštího roku,“ říká Záhumenský.

Další komplikace diabetu

Mezi vážné komplikace cukrovky patří poškození oční sítnice – takzvaná diabetická retinopatie. V roce 2012 kvůli ní osleplo přes dva tisíce Čechů, přičemž počet takto nemocných lidí neustále přibývá. I zde ale existuje úspěšná léčba, která může minimalizovat rizika slepoty.

„Komplexní preventivní a léčebné postupy redukují riziko ztráty zraku o více než devadesát procent. Tyto postupy zahrnují intervenci ovlivnitelných rizikových faktorů, aktivní skríning a specializovanou oftalmologickou léčbu,“ potvrzují diabetologové v Národním diabetologickém programu.

Podobně jsou na tom i lidé, jimž cukrovka pomalu oslabuje ledviny. Téměř sto tisíc Čechů má ve své zdravotní kartě zapsanou diagnózu: diabetická nefropatie. Téměř 35 tisícům z nich selhávají ledviny. Přičemž včasná léčba společně se specializovanou péčí nefrologa může rizika minimalizovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Když je doma prvňáček s diabetem

Nástup do školy představuje pro děti i jejich rodiče zásadní změnu v životě. Dvojnásob to platí pro rodiny s dítětem, které má diabetes – jedno z nejčastějších...

Výběr článků

Načítám