Hlavní obsah

Zdravotní prokletí modrých očí

Novinky, bok

Dobrý zrak je nedílnou součástí plnohodnotného života každého z nás. Někdy ale stačí i malá infekce a tento důležitý smysl může být ohrožen. Podle průzkumů hrozí větší riziko trvalejšího poškození zraku lidem s modrýma očima, kteří jsou výrazně citlivější na světlo.

Foto: Profimedia.cz

Zarudnutí oka, pálení či slzení může způsobovat zánět spojivek.

Článek

Mezi nejčastější problémy, kvůli kterým lidé navštěvují očního lékaře, patří zánět spojivek.

„Vyznačuje se přímo bolestí nebo velmi nepříjemnou svědivostí oka. Hlavně po ránu se mohou lidé vzbudit se slepenými víčky, což je velmi nepříjemné,” vysvětluje pro Daily Mail členka Sdružení optometristů Francesca Marchettiová.

Zánět spojivek může být bakteriálního nebo virového původu. Hlavním rozdílem je fakt, zda se objevuje pouze v jednom (virový zánět), nebo v obou očích (bakteriální). Virová forma zánětu spojivek často souvisí s nachlazením či chřipkou, vysvětluje oční konzultant Ali Mearza.

Modré oči = větší riziko 

Opakované záněty očí či jiné zdravotní problémy v této oblasti mohou postihnout každého člověka. Vážnější poškození zraku v důsledku vnějších vlivů ale podle vyjádření odborníků o něco více hrozí u lidí s modrýma očima.

Ti mají podle některých zjištění větší citlivost na světlo. „V jejich očích je méně pigmentu, proniká tak do nich mnohem více potenciálně škodlivého světla,” uvádí Marchettiová a vysvětluje tím, proč jsou modroocí lidé podle statistik mnohem náchylnější k věkem podmíněné tzv. makulární degeneraci. Ta se projevuje velmi těžkým poškozením zraku právě u starších lidí.

Brýle jako prevence

Jako u jiných zdravotních komplikací i při ochraně zraku je důležitá prevence. Tou jsou v tomto případě kvalitní sluneční brýle s dostatečným UV filtrem. V první řadě totiž snižují riziko bolestivého stavu zvaného photokeratitis, ke kterému dochází v důsledku dlouhodobějšího vystavení intenzivnímu slunečnímu záření.

„Dalo by se to popsat jako popálení rohovky,” vysvětlila Marchettiová. „Může vás postihnout třeba na horách, ale také v soláriích. Proto je nutné za těchto podmínek nosit vhodnou ochranu očí.”

Sluneční brýle ale pomáhají právě i při tzv. alergickém zánětu spojivek, který může vznikat při kontaktu s domácími mazlíčky nebo u alergie na pyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Odhodit brýle bylo lehčí, než jsem čekala

Kdo si prošel postupným zhoršováním zraku, konkrétně krátkozrakostí, bude nejspíš souhlasit, že do určité fáze se dá fungovat poměrně dobře i bez jakékoli...

Výběr článků

Načítám