Chlorofyl je tmavě zelené barvivo obsažené v rostlinách a řasách. Nejdůležitější roli sehrává při fotosyntéze, jelikož dokáže přeměnit sluneční záření na energii, jež je využívána k syntéze (spojování) sacharidů z oxidu uhličitého a vody.

Podle výživových poradců pomáhá chlorofyl zvýšit kvalitu a množství červených krvinek, jelikož má podobnou molekulární strukturu jako hemoglobin (červené barvivo zodpovědné za transport kyslíku do celého těla). Nápoj připravený z chlorofylu a vody tak pomáhá zlepšit účinnost přenosu kyslíku v těle a člověk pak překypuje energií.

Zároveň je chlorofyl považován za silný antioxidant, jenž chrání organismus před rakovinou, má antiseptické a protizánětlivé účinky, pomáhá regulovat stolici a poskytuje tělu vitaminy K, C, kyselinu listovou, železo, vápník, hořčík a bílkoviny.

Kromě podpory krevního oběhu prý chlorofyl podporuje trávicí trakt a vcelku dobře si i poradí s chronicky zapáchajícím dechem.

Chrání před překyselením organismu

Britský odborník přes výživu James Duigan, mezi jehož klientky patří i modelky Rosie Huntington-Whiteleyová a Elle Macphersonová, používá chlorofylové kapky do vody k úpravě pH organismu. Podle něj nápoj s chlorofylem pomáhá udržet v organismu alkalické prostředí.

„Diety s vysokým množstvím nezdravých potravin mění tělesnou rovnováhu pH, takže prostředí v těle je kyselejší, což často vede k nespavosti a přibývání na váze. Pro obnovení rovnováhy v těle jsou zapotřebí tzv. alkalické látky, kam se řadí i chlorofyl,” vysvětluje pro Daily Mail výživový poradce.

„Z vlastních zkušeností můžu potvrdit, že snížením kyselosti organismu ubývá zánětlivých ložisek v těle a lidé se začnou cítit lépe. Už nejsou unavení, bez energie a přitom hubnou,” dodává Duigan.

Chlorofyl je ve velkém množství obsažen v řasách a listové zelenině. Stačí tedy obohatit běžný jídelníček o tyto potraviny. Další možnost skýtají doplňky stravy.