Hlavní obsah

Jak v létě při sportu dodržovat pitný režim

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V teplém prostředí a při sportu tělo odpařuje vodu z důvodu ochlazení organismu. Odpařování tekutin se děje nejlépe v suchém teplém prostředí, ale stejně tak dobře i ve studeném. Naopak velmi problematické je ochlazování těla v teplém prostředí s vysokou vlhkostí vzduchu, kde proto dochází nejčastěji ke kolapsům.

Foto: Profimedia.cz

V teplém prostředí a při sportu tělo odpařuje vodu z důvodu ochlazení organismu.

Článek

Doplňování tekutin se pak liší podle prostředí i druhu aktivity. Z těchto důvodů se rozlišují i nápoje vhodné pro danou činnost.

1. Nenáročné aktivity

Polehávání na pláži, občas si jít zaplavat, slunění u moře nebo na chatě, natírání plotu (0,322 kJ/min/kg), rekreační pádlování (0,184 kJ/min/kg), volejbal (0,210 kJ/min/kg), jízda na kole rychlostí 10 km za hodinu (0,268 kJ/min/kg), při těchto činnostech musíme doplňovat zejména čistou vodu jako médium pro chlazení organismu, trochu cukru, a pokud se potíme více, tak za den stačí jedna láhev nízkomineralizované vody jako doplněk ztracených minerálních látek potem.

Denní spotřeba by tedy měla vypadat asi takto: 3-3,5 litru stolní vody, 0,3 l slazeného nápoje a 0,3 litru minerálky. Džusy naopak díky obsahu vlákniny nejsou při sportovních aktivitách vhodné.

2. Energeticky náročnější aktivity

Do této skupiny patří například práce na zahradě jako okopávání (0,527 kJ/min/kg), ruční řezání dřeva (0,510 kJ/min/kg), rekreační fotbal (0,520), basketbal (0,577 kJ/min/kg), tenis (0,452 kJ/min/kg), pádlování (0,431 kJ/min/kg) apod.

Při těchto činnostech, pokud přesahují 45 minut, bychom měli začít doplňovat nejen cukry a minerální látky pomocí ochucených slazených nápojů a minerálek, ale konzumovat i kousky ovoce a dodávat energii energetickými tyčinkami, nebo gely.

Pokud zátěž pokračuje delší dobu, tak je nutné doplňovat pravidelně 0,2 l každých 15 minut a nezapomínat přitom na cukry. V teplém prostředí by měl být nápoj hodně vodový kvůli možnosti ochlazování pocením. Po skončení sportu je dobré vypít alespoň půl litru až litr vody a doplnit cukry třeba sklenicí slazeného nápoje a doplnit energii a draslík třeba banány.

3. Velmi náročné činnosti a sporty

Patří sem rychlejší běh (cca16 km za hodinu 1,109 kJ/min/kg), vytrvalecký běh osm km za hodinu 0,607 kJ/min/kg, jízda na kole závodním tempem, nebo jízda na horském kole v terénu 0,753 až 1,03 kJ/min/kg, ale i sekání dříví 1,243 kJ/min/kg.

Při těchto činnostech je velmi důležité nejen doplňovat vodu, ale i minerální látky a energii, a to po celou dobu. Sportovci používají zejména tzv. izotonické nápoje, protože ztráta tekutin, ale i minerálních látek a zároveň velká energetická náročnost v kombinaci, klade velké nároky na organismus. Proto je naprosto nezbytné doplňovat tekutiny a energii již před začátkem aktivity, během, ale i po skončení zátěže.

U těchto činností totiž hrozí už po jedné hodině nebezpečný stupeň dehydratace, který po dvou hodinách může ohrožovat zdraví a život zejména u oslabených jedinců. Ztráty tekutin se zde pohybují okolo dvou litrů za hodinu.

Dalším nebezpečím při sportovních aktivitách, které se podceňuje, je teplota okolí a vlhkost vzduchu, aby nedocházelo k přehřívání organismu. V extrémních podmínkách, jako jsou tropy, bývají nároky na pitný režim naprosto odlišné a je nutné se o nich dopředu informovat, protože zde platí naprosto jiné zákonitosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám