Hlavní obsah

Závislost na čaji způsobila ženě vážné zdravotní komplikace

Novinky, bok

Životní zkušenost ženy z amerického Michiganu možná pomůže milovníkům čaje pochopit, že jejich obliba v tomto pití může mít vedle vyzdvihované prospěšnosti i negativní dopady. Po dobu dvaceti let, kdy si žena dopřávala množství čajů dle libosti, jí bylo diagnostikováno v sedmačtyřiceti letech vážné poškození kostí a chrupu.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobé nadměrné pití čajů může vést ke zvýšení hladiny fluoridu v krvi. Ilustrační foto

Článek

Žena v průběhu posledních pěti let trpěla závažnými bolestmi kostí téměř po celém těle a také ji trápila až přílišná křehkost a lámavost zubů. Po neutuchajících bolestech, kdy se obávala nějaké formy rakoviny, navštívila svého lékaře, kde podstoupila rentgenové vyšetření.

Po snímkování byla zjištěna až příliš velká hustota kostí, jinak se ale neobjevila známka po nějakém dalším onemocnění. Z podrobných vyšetření také vyplynulo, že žena měla v krvi nadměrné množství fluoridového aniontu. Jak se později zjistilo, bylo to kvůli tomu, že si po dlouhá léta dopřávala pití velmi silně louhovaného čaje (velký džbán čaje odpovídal louhování zhruba 100 sáčků denně).

Zjištěné množství fluoridu bylo skutečně vysoké, pohybovalo se v hodnotě 0,43 miligramu na litr, zatímco běžná koncentrace bývá pod hranicí 0,10 miligramu na litr, uvedl server Health.

Fluor pomáhá, ale v určité míře 

Fluor je využíván k prevenci zubního kazu, je obsažen v zubních pastách, případně je předepisován dětem i dospělým v oblastech, kde se ve vodě přirozeně nevyskytuje.

„Běžně lidé vyloučí většinu přijímaného fluoru bez závažnějších potíží, ale jak se ukazuje, pokud ho budete přijímat v nadměrném množství, může to být do budoucna problém," uvedl doktor Sudhaker Rao, ředitel výzkumné laboratoře v nemocnici Henryho Forda v Detroitu, kde se zabývá kostním a minerálním výzkumem a zároveň je ošetřujícím lékařem uvedené pacientky.

Když se lékař snažil u ženy provést biopsii, zjistil, že její kosti jsou natolik pevné, že do nich nemohl potřebným přístrojem proniknout. „Její kosti byly doslova jako z oceli. Naměřená hustota byla sedmkrát vyšší, než je obvyklé," vysvětlil Rao.

I přes závažné zdravotní komplikace má ale podle lékařů žena šance na zlepšení svého stavu. Pokud přestane pít velké množství čajů, tělo by mělo samo postupně nadbytečný fluor vyloučit, a zároveň tak zmírnit i bolestivost kostí. Nikdo ale už přesněji neví, jak dlouho bude trvat, než se hodnoty dostanou na alespoň trochu rozumnou hodnotu.

S nápravou kvality chrupu to bohužel už tak dobře nevypadá.

Pozor na nadměrné dávky!

I jiní lékaři se v návaznosti na daný případ vyjadřují k tomu, že se čas od času objeví podobný případ zdravotních komplikací, které přímo souvisejí s nadužíváním určité látky či potravin.

To dokazuje i případ lékaře Josepha Lanea z Weill Cornell Medical College v New Yorku. „Měl jsem pacienta, který užíval přílišné dávky rybího oleje. Při sebemenším zranění pak krvácel tolik, že to vypadlo na hemofilii (onemocnění projevující se poruchou srážlivosti krve)," vysvětluje vlastní zkušenosti lékař.

Podle následných podrobných testů se ale ukázalo, že pacient měl pouze nadměrné množství vitamínu E v krvi, což způsobovalo popsané potíže.

Lane proto doporučuje kolegům, aby se svými pacienty mluvili i o stravování, zejména pokud jde o nějaké neobvyklé stavy či zdravotní komplikace.

Reklama

Související témata:

Související články

Riziko zubních kazů lze zjistit s předstihem

Jednoduchý test dokáže s předstihem zjistit, jestli nám hrozí zvýšené riziko zubních kazů. Velký význam má zejména u malých dětí. U nich se totiž teprve...

Dentální šperky zažívají boom

Mít krásné, rovné, bílé a zdravé zuby už mnohým ženám nestačí. Stále častěji používají dentální ozdoby. Na trhu jich je hned několik a dokonce i známé...

Výběr článků

Načítám