Hlavní obsah

Nová metoda na odstranění křečových žil využívá speciální pěnu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se rozšiřuje nová metoda na odstranění křečových žil. Patří k těm šetrným, které nevyžadují anestezii a nezanechávají podlitiny. Používá se při ní speciální pěna, díky které se stěny cévy slepí k sobě, a postupně dojde k úplnému vstřebání. Léčebný postup se již stal populární ve Francii, Itálii a Španělsku. U nás se zatím zabíhá pozvolna.

Foto: Profimedia.cz

Dát si nohy na stůl není zdvořilé, ale unaveným nohám a žilnímu systému to určitě pomáhá.

Článek

Lékař vpraví do postižené žíly speciální pěnu pomocí injekční stříkačky. Pěna naruší vnitřní stěny cévy, které se pak slepí k sobě. Efekt ještě podpoří kompresní bandáž. S její pomocí se stáhne ošetřovaná končetina. Žíla se postupem času změní na vazivový pruh. Ten se pozvolna vstřebá. Krev putuje náhradními cestami pomocí zbývajících žil.

Stejný efekt využívá i jiná, už zavedená forma: sklerotizace. Při té ale lékař vpíchne do poškozené žíly roztok. Další postup je prakticky stejný jako v předchozím případě. Sklerotizace se nejvíc používá na jemné cévy, takzvané metličky, které představují spíš kosmetický než zdravotní problém.

„Pěna má oproti roztoku jednu výhodu,“ říká MUDr. Karel Novotný, specialista z Prahy. „Lépe přilne k vnitřní stěně žíly. Působí tak déle a efektivněji. Díky tomu dosahuje lepších výsledků. Přes to, že obsahuje menší množství účinné látky. Lze ji s úspěchem použít i na větší a středně velké žíly.“

Foto: Profimedia.cz

Menší množství účinné látky navíc znamená i menší vedlejší účinky. Tato metoda se stala populární ve Francii, Itálii a Španělsku. U nás se zatím rozšiřuje pozvolna.

Pozor na rizika

„Přestože je elegantní, účinná a šetrná vůči pacientovi, nejde v žádném případě o zázrak, který jednoduše vyřeší všechny potíže s křečovými žilami,“ zdůrazňuje doktor Novotný. „Není vhodná například na zmíněné metličky. Mohla by je díky svému razantnějšímu účinku příliš narušit a poškodit okolní tkáně.“

Metoda může být nebezpečná pro pacienty, kterým v srdci nesrostl otvor v přepážce mezi srdečními síněmi (tzv. foramen ovale). U většiny lidí se uzavírá brzy po narození. Tepenný a žilní systém jsou díky tomu tak zcela oddělené.

Jedincům, kterým otvor zůstane, hrozí při použití pěnové sklerotizace, že se mikročástečky pěny dostanou skrz něj do tepen. A odtud třeba do mozku, kde mohou vyvolat problémy.

„Ty bývají sice vzácné, skoro až raritní, ale nelze je vyloučit,“ vysvětluje MUDr. Novotný, který tuto metodu sám používá a s komplikacemi se zatím nesetkal. „Proto se u lidí s tímto zdravotním problémem užívání pěny nedoporučuje.“

Nejlepší lékař a nejlepší postup

Pěnová sklerotizace je pouze jedním z možných postupů. Populární se v poslední době stala metoda, při níž se do postižené žíly zavádí radiofrekvenční sonda (RFITT) nebo laserová sonda. Obě zatavují povrchní žilní kmeny, samozřejmě s využitím odlišných principů. Klasikou jsou chirurgické operace, při kterých se poškozené žíly vytrhávají pomocí speciálních nástrojů. Tyto a další metody mají své přednosti i slabiny.

Foto: Profimedia.cz

Těhotenství je jednou zmožných příčin, která přispívá ke vzniku varixů. Dostatečné pití a cvičení na rehabilitačním míči může riziko jejich vypuknutí snížit nebo aspoň oddálit.

Odborníci se shodují ve dvou věcech:

  • Šikovný a zkušený lékař bývá obvykle důležitější než zvolená metoda.
  • Dlouhodobý výsledek ošetření křečových žil určuje z větší části naše genetická výbava a v menší míře životní styl.

Jaké jsou první signály

Důležité je, aby pacient zašel při prvních potížích k doktorovi. Nejlépe k cévnímu chirurgovi nebo k flebologovi, což je specialista na léčbu žilního systému. Signálem je pocit těžkých nohou, napětí v nich a otoky. Lékař poradí klientovi cviky, může mu předepsat venotonika, která zlepšují vlastnosti žil a mají řadu dalších pozitivních účinků. Někdy pacientovi doporučí vhodné kompresní punčochy.

Riziko vzniku křečových žil zvyšují:

  • Genetická, tedy zděděná dispozice.
  • Dlouhé sezení nebo stání, které nekompenzujeme cvičením.
  • Postupující věk.
  • Nadbytečná kila, která mají negativní vliv na celý systém krevního oběhu.

Hůř jsou na tom ženy

Křečové žíly trápí přibližně třetinu lidí. Téměř 75 % z nich tvoří ženy. Je to důsledek těhotenství, porodů a hormonálních změn, kterými v životě procházejí a jež nepříznivě působí na pevnost žilních stěn.

Kromě výše uvedených rad je pro ně dobrou prevencí plavání a nošení bot s nízkými podpatky. Vysoké si mohou obout v kancelářích nebo na společenských akcích, kde toho obvykle moc nenachodí.

Více na www.krecove-zily.cz, www.krecovezily.com nebo http://nemoci.vitalion.cz/ krecove-zily/.

Reklama

Související témata:

Související články

Metličky nejsou jen kosmetický problém

Metličky, metličkovité křečové žíly nebo také mikrovarixy trápí každou druhou ženu, pro kterou je to spíše estetický problém, který hyzdí tělo. Ve skutečnosti...

Výběr článků

Načítám