Hlavní obsah

Kila navíc jsou nepřítelem těhotenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy by neměly přibrat v těhotenství více než 12 kilo. Ve chvíli, kdy se rozhodnou otěhotnět, měly by vzít v potaz svou aktuální váhu a snažit se ji udržet v takových mezích, aby nedospěla k nadváze. Pokud si ženy nehlídají alespoň orientačně váhu a ztloustnou nečekaně rychle, zvyšuje se tím riziko obezity. Obezita v průběhu těhotenství může mít značný vliv například na velikost novorozeněte.

Foto: Profimedia.cz

Obezita v průběhu těhotenství může mít značný vliv na velikost novorozeněte.

Článek

K těmto výsledkům došla studie publikovaná ve vědeckém časopise Diabetes Care. Při studii byla zpracována data 10 000 těhotných žen, přičemž u některých byla diagnostikována těhotenská cukrovka.

Výsledky potvrdily, že u žen, které měly problémy s nadváhou již před otěhotněním, se zvýšila o 65 % pravděpodobnost, že jejich dítě se také narodí s abnormální porodní váhou. U žen s obezitou se tato možnost zvedla na 163 %. Navíc, pokud žena během těhotenství výrazně přibere, vystavuje se riziku negativního vlivu na váhu plodu, která může být nepřirozená a tím může značně zkomplikovat porod.

Studie upozorňuje na fakt, že nadváha před otěhotněním, těhotenská cukrovka a výrazný váhový přírůstek během těhotenství podporují rozvoj problémů během těhotenství a porodu.

Výsledky také potvrzují, že rodičky s nadměrně velkými dětmi jsou vystaveny většímu riziku komplikovaného porodu a také následnému rozvoji nadváhy a obezity u narozených potomků.

Reklama

Související témata:

Související články

Po čem touží české matky

Být matkou je úžasná věc. Rodičovství dává našim životům zcela jiný rozměr a charakter. Ale ruku na srdce – každá žena po nějaké době zažívá „rodičovskou...

Obezita nemusí vždy nutně znamenat zlo

Nová studie publikovaná v časopise European Heart Journal, kterou provedli američtí a evropští vědci, upozorňuje na fakt, že obezita nemusí vždy nutně znamenat...

Výběr článků

Načítám