Hlavní obsah

Brukvovitá zelenina výrazně snižuje riziko úmrtí na rakovinu prsu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina prsu patří mezi nejčastější ženská nádorová onemocnění. Pokud už žena touto chorobou onemocní, pak podle vědců existuje šance, jak i poměrně pozdní odhalení rakoviny zcela vyléčit. Podle nejnovějšího průzkumu výborně funguje, pokud je jídelníček ženy složen převážně z brukvovité a listové zeleniny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ženy, které jedly hodně zelí, brokolice, květáku a růžičkové kapusty měly větší šanci na přežití rakoviny prsu,

Článek

Čínské ženy, které jedly hodně zelí, brokolice, květáku, růžičkové kapusty a listové zeleniny, měly větší šanci na přežití rakoviny prsu než ostatní ženy, které tuto zeleninu příliš nejedly.

Výzkumu se v Shanghai Survival studiu zúčastnilo 4 886 žen s rakovinou prsu ve věku 20-75 let, s diagnózou v první až čtvrté fázi onemocnění.

U žen, které jedly více brukvovité zeleniny v průběhu 36 měsíců, se riziko úmrtí na toto velmi zákeřné onemocnění snížilo o 22-62 % ve srovnání s ženami, jež tuto zeleninu nejedly anebo jen ve velmi malém množství. Zároveň se u nich snížila o 21 - 35 % pravděpodobnost, že se jim nemoc vrátí.

Podle vědkyně Sarah Nechutové z Vanderbilt University v Nashvillu to jen dokazuje, že by se vědci měli zaměřit na roli bioaktivních látek (isothiocyanates a indoly)  v brukvovité zelenině v souvislosti s léčbou rakoviny prsu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám