Hlavní obsah

Kouzelné účinky ořechů: některé pomáhají hubnout, jiné jsou prevencí proti rakovině

"Zobání oříšků" si Češi vyloženě oblíbili, i když co do množství to občas přehánějí. V normální míře mají ale oříšky překvapivě pozitivní účinky. Některé druhy například pomáhají hubnout, jiné slouží jako zdroj vitamínů nebo pomáhají usnout...

Foto: Profimedia.cz

Kouzelná směs proti rakovině, na hubnutí i na spaní.

Článek

Vlašské ořechy: snižují cholesterol

Strava obohacená o vlašské ořechy snižuje hladinu cholesterolu až o 0,3 mmol/l. Dokazuje to třináct studií, kterých se zúčastnilo více než 365 lidí. Stačí vám 30 g denně a výsledky budou vidět už za měsíc.

Kešu: bojují proti únavě

Kešu oříšky mají dvakrát více železa než hovězí maso. Železo pomáhá roznášet kyslík v těle a jeho nedostatek může vést k extrémní únavě a špatné koncentraci.

Pekanové ořechy: lék na chřipku a nachlazení

Pouhých pět pekanových ořechů obsahuje asi šestinu doporučené denní dávky zinku, který je zásadní pro fungování bílých krvinek, jež bojují proti bakteriím a virům, včetně nachlazení a chřipky.

Arašídy: pomáhají hubnout

Tuky, bílkoviny a vláknina v arašídech vám pomůže udržet pocit sytosti na delší dobu, takže nebudete mít chuť dávat si ještě nějakou svačinku. Výzkum vědců z Harvardské univerzity zjistil, že při mírné dietě obsahující arašídy a arašídové máslo se dobrovolníkům spíše dařilo dosáhnout a udržet si hmotnost než při nízkotučné dietě s podobným množstvím kalorií.

Pistácie: snižují krevní tlak

Pár hrstí pistácií ve skořápce obsahuje více draslíku než banány. To pomáhá (jako součást zdravé výživy) k úpravě krevního tlaku, neboť draslík otupuje účinky soli.

Para ořechy: prevence rakoviny

Para ořechy jsou nejbohatším zdrojem selenu, živiny, která pomáhá chránit buňky. Vyšší hladina selenu byla spojena se snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny (např. močového měchýře a prostaty). Dva ořechy poskytnou více než denní potřebu.

Mandle: pomáhají vyrovnat se s diabetem

Vysokým obsahem vlákniny a nulovým obsahem sacharidů dávají mandle nižší glykemický index potravinám, jichž jsou součástí. Mají vysoký obsah hořčíku, který také hraje velkou roli při regulaci hladiny cukru v krvi.

Lískové oříšky: podporují zdraví celkově

Lískové oříšky jsou bohaté na srdci prospěšné mononenasycené tuky a jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou lískové ořechy bohaté na vlákninu, vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin, což z nich dělá všestranně zdravou potravinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám