Hlavní obsah

Třetina Čechů má psychické potíže, říká studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psychické potíže a nemoci sužují někdy téměř třetinu české populace. Vyplývá to ze studií, jejichž výsledky ve čtvrtek novinářům v Brně představili lidé z vedení České psychiatrické společnosti (ČPS). Podle nich se odhaduje, že nějakou duševní poruchu mají tři milióny obyvatel ČR. Do psychiatrické ambulance dochází asi půl miliónu z nich.

Foto: Profimedia.cz

Včasná léčba je pro správnou a úspěšnou léčbu podstatná.

Článek

Včasná léčba je přitom pro správnou a úspěšnou léčbu podstatná, řekl předseda ČPS Jiří Raboch.

"Čím déle choroba trvá, tím víc změn se odehraje v mozku. Ano, i pozdější léčbou se pomůže, ale už ne tak, jako kdyby to bylo hned," uvedl Raboch. Dalším problémem léčby bývá v Česku její úhrada. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna podle Rabocha dává na léčbu psychických a psychiatrických nemocí méně než 3,5 procenta svého rozpočtu. U členských států Evropské unie je obvyklých pět až deset procent.

Raboch úhrady demonstroval na příkladu osmdesátileté ženy, která je s cukrovkou a vysokým krevním tlakem na interním oddělení v nemocnici. Za péči tam pojišťovna hradí 3000 korun na den. "Její stav se pak zhorší, dostane delirium, tedy je zmatená, a následuje přesun na psychiatrii. Tam na ni máme 1000 korun na den," řekl.

Na chmury pomáhá pohyb a čokoláda

Jak poznat, kdy by člověk měl jít s depresí k lékaři, lze podle členky ČPS Evy Češkové jednoduše. Když nepříznivý stav trvá dlouho a navíc neodpovídá situaci, kterou člověk prožívá, měl by vyhledat lékaře. Základní léky mohou předepsat i praktičtí lékaři. Naopak při chmurách, které člověk může zvládnout sám, nejlépe pomáhá fyzická aktivita, například jít si zaběhat. "Je to prokázáno," řekla Češková. Oblíbeným povzbudivým prostředkem bývá i čokoláda. "Na deprese všedního dne každý máme svůj lék," uvedla Češková.

Podle Rabocha určuje psychické zdraví i pohodu i to, co jíme, jak máme uspořádaný pracovní den a kolik hodin denně spíme. "My to asi víme, jen to nikdo nedělá," řekl.

Duševní zdraví trápí třetinu Evropanů

Češi nejsou v otázce psychického zdraví žádnou výjimkou. Různé duševní a neurologické choroby, jako jsou deprese, demence nebo nespavost, trápí podle studie téměř třetinu Evropanů. Vyplynulo to z výzkumu, který zjišťoval zdraví obyvatel 30 evropských zemí.

Odborníci z Drážďanské univerzity po tři roky studovali duševní zdraví obyvatel všech 27 zemí Evropské unie a Švýcarska, Norska a Islandu. Sledovali 100 hlavních mentálních poruch od úzkostí a depresí přes schizofrenii až po neurologické problémy, jako jsou epilepsie, Parkinsonova choroba či roztroušená skleróza. Podle výsledků jejich studie trpí nějakou mentální chorobou nebo mozkovou dysfunkcí 165 miliónů Evropanů, tedy asi 38 procent z 514 miliónů obyvatel těchto států.  [celá zpráva]

Anketa

Trápí vás psychické potíže?
Ano, dlouhodobě
38 %
Ano, ale jen občas
40,9 %
Ne
21,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8873 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám