Hlavní obsah

Rodina dostala povolení odebrat a zmrazit vajíčka zesnulé dcery

Izraelský soud udělal bezprecedentní rozhodnutí. Dovolil totiž rodině zesnulé sedmnáctileté dívky, aby své dceři nechali odebrat a zmrazit vajíčka. Soud však zatím nerozhodl o možnosti oplodnění vajíček.

Článek

Sedmnáctiletá Chen Aida Ayashová zemřela před 11 dny poté, co ji srazilo auto. Rodina krátce na to podala návrh, aby spolu s dívčinými orgány, které se rozhodli darovat, lékaři odebrali a zmrazili jejich dceři vajíčka. Soud k tomu rodině udělil povolení. Informoval o tom Israel's Haaretz.

Podle deníku rodina plánovala nechat hned odebraná vajíčka oplodnit a zmrazit, neboť zmrazená embrya mají větší šanci, že se z nich narodí dítě než samotná zmrazená vajíčka před oplodněním. V nemocnici ovšem odmítli zákrok provést bez soudního povolení.

Soud schválil odebrání a zmražení vajíček spolu s orgány, které byly odňaty v rámci dárcovství, povolení k jejich oplodnění však zatím nevydal. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že soud ještě nezaujal k případu jasné stanovisko. Kým by vajíčka měla být oplodněna, nebylo uvedeno.

V USA soud odebrání vajíček odmítl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám