Hlavní obsah

Pět kroků, jak překonat strach z létání

Plánujete zaslouženou dovolenou u moře, ale potěšení vám kazí svíravý pocit z cesty letadlem? Pak zřejmě patříte k miliónům lidí trpících jednou z nejhůře odstranitelných fóbií - strachem z létání. Jak hrůzu z létajícího dopravního prostředku zmírnit, radí na serveru Daily Mail doktorka Alison Smithová.

Foto: Profimedia.cz

Aviofobií trpí skoro každý druhý.

Článek

Aviofobie - hrůza z létání postihuje ve větší či menší míře až 40 procent lidí, přičemž každý desátý zcela odmítne nastoupit do letadla.

Alison Smithová dělí aviofobiky na ty, kteří se obávají mechanického poškození letadla, které by mohlo mít za následek havárii a na ty, které děsí samotný pobyt v letadle a mají například klaustrofobii. Podle lékařky je možné díky vůli a vytrvalosti strach z létaní překonat. Zde je několik základních bodů.

Poznejte svůj strach

Strach z létání může být genetický, naučený od rodičů nebo způsobený špatnými zkušenostmi.

Když se bojíme, do těla začne proudit adrenalin. To způsobí zrychlení srdeční frekvence, zvýšení krevního tlaku a tím pádem i hladiny kyslíku ve svalech na rukou a nohou. Průtok krve ostatními částmi těla se omezí, což vyvolá pocit chladných rukou a nohou. Příznaky mohou zahrnovat i zvýšené dýchání, nevolnost a pocení.

V žádném případě si kvůli fóbii nespílejte, jen celý stav zhoršíte. Uznat, že máte strach, vám jej pomůže překonat.

Udržte motivaci

Vzpomeňte si na důvody, které vás do letadla přivedly (např. dovolená, návštěva přátel v zahraničí, zajímavá konference apod.). Lidé málokdy létají z negativních důvodů, tvrdí Smithová.

Naučte se správně dýchat

Hlavním znakem paniky je příliš rychlé dýchaní. Ovládáním svého dechu už před nástupem do letadla můžete celé tělo zklidnit a předejít tak horším symptomům, jako např. závratím. Máte-li pocity na omdlení, je to často právě kvůli zrychlenému dýchaní.

Ke zklidnění dýchání se musíte naučit dýchat do břicha a nabírat jen malý obsah vzduchu. Nejlépe se to naučíte vleže s knihou na břiše těsně pod hrudním košem. Spolu s nádechem by měla kniha stoupat stejně s bránicí, svaly ve spodní části hrudního koše se pohybují směrem do břicha, jak se plíce nafukují. Důležité je, aby se břicho zvedalo výše než hrudník. Nádech i výdech by měl trvat tři vteřiny.

Postavte se svému strachu

Představy krizové situace vyvolávají strach a toho je dobré využít k tomu, abyste se mu naučili čelit.

Psychologové nejčastěji používají systém subjektivního hodnocení, kdy máte napsat všechny aspekty vašeho strachu a ohodnotit je na stupnici 1 - 10, kde jedna je nejméně děsivé.

Začněte tím, že si živě představíte tu nejméně děsivou věc, například nalezení svého místa v letadle. Je důležité, aby vizualizace situace byla co nejprožitější. Jakmile pocítíte úzkost, podržte obraz co nejdéle ve své mysli. Po krátké době by se vaše tělo mělo uklidnit. Představte si, že jdete po můstku na své místo, umístíte tašku v prostoru na zavazadla a pak se posadíte, radí Smithová. Když si to nakonec dokážete představit bez paniky, přejděte na další děsivější situace. Cvičit byste měli aspoň dvacet minut denně.

Přijměte situaci

Neočekávejte, že se strachu zbavíte úplně - při turbulencích je nervózní většina lidí. Neznamená to ale, že je něco špatně. Důvěřujte faktům!. Po letu si znovu v hlavě projděte náročnou situaci a trénujte žádoucí chování na příště.

Anketa

Bojíte se létat?
Ano, do letadla bych nenastoupil/a
15,1 %
Ano, vždy mám nepříjemný pocit
39,6 %
Jen výjimečně, například při silných turbulencích
9,7 %
Ne, létání mi nevadí
35,6 %
Celkem hlasovalo 4494 čtenářů.

Nejčastější důvody strachu

Na otázky odpovídá kapitán letadla British Airways Keith Gofrey:

Co se stane, když motor zastaví?

Pokud se jedná o dvoumotorové letadlo, lze přistát na blízkém letišti. Tří nebo čtyřmotorové letadlo může pokračovat.

Jak dlouho letadlo vydrží letět, pokud se zastaví všechny motory ve výšce 1 km?

Dalo by se klouzat po dobu 30 minut a všechny ovládací prvky budou i nadále pracovat.

Měli bychom být znepokojeni turbulencí?

Ne, to jen znamená, že letadlo letí vzduchem, který není hladký.

Havaruje letadlo, když do něj udeří blesk?

Jestliže je  letadlo zasaženo bleskem v elektrické bouři, elektřina prochází po vnější straně trupu a odchází přes křídla. Pasažéři jsou v bezpečí před elektrickým proudem a letadlo nespadne, protože se s ním vlastně nic nestane.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám