Hlavní obsah

Jak moderní způsob života ničí naše zuby

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že o své zuby pečujete nejlépe, jak můžete? Čistíte si je po každém jídle, nepijete slazené nápoje a vyhýbáte se sladkostem? Zní to jako bezchybný postup, ale může to být i pravý opak. Každý z těchto kroků může totiž zvýšit kazivost vašeho chrupu.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelným používáním zubní nitě zabráníme možným zánětům.

Článek

Každého z nás už od malička rodiče učí, že základním pravidlem pro zdravý chrup je pravidelná a správná péče o něj. Také často slýcháme, že chrupu neprospívají slazené nápoje nebo přílišný přísun cukrovinek. Mnozí z nás se takovým věcem vyhýbají a snaží se jíst převážně zdravé věci. Už nikdo vám ale neřekne, že i na první pohled zdravé věci mohou chrup ohrožovat, někdy možná i více než ty nezdravé.

Podívejte se s námi na některé z nich, jak je uvedl deník Daily Mail.

Ovocné čaje

Podle studie odborníků z univerzity v Bristolu mohu být ochucené ovocné čaje až třikrát nebezpečnější než například pomerančový džus. Mnohé z těchto čajů jsou příliš kyselé a ničí tak zubní sklovinu, nejhorší jsou čaje s citronem nebo černým rybízem.

Jak omezit riziko: Dejte přednost černým nebo zeleným čajům. Sloučeniny v černém čaji pomáhají bojovat s bakteriemi, které způsobují nebezpečný plak. Pití jednoho či více šálků zeleného čaje snižuje riziko zánětu dutin. Obsahuje také antioxidanty, které pomáhají zastavit vznik nebezpečných kyselin v ústech.

Výživné tyčinky

I když se zaměříte na vybrané druhy tyčinek, které jsou podle obsahu a složení zdravé (obsahují ovoce, semínka nebo ořechy), můžete i při občasné konzumaci své zuby spíše ohrozit.

Jak omezit riziko: I tzv. "zdravé" tyčinky totiž obsahují nebezpečné kyseliny, které v ústech mohou napáchat více škody než užitku. Pokud je tedy nechcete omezit, konzumujte je pouze na svačinu, a to nejlépe jen jednou denně. Po konzumaci si vypláchněte ústa nebo si vezměte žvýkačku bez cukru, která pomůže nebezpečné kyseliny v ústech minimalizovat.

Oční kapky

I když se to zdá nepravděpodobné, i tento produkt může způsobovat tvorbu nebezpečného plaku, který podporuje kazivost zubů. Kapky patří do skupiny přípravků (stejně jako např. antidepresiva, ibuprofen, antihistaminika a léky na vysoký krevní tlak), které způsobují vysychání v ústech, což znamená, že omezují přirozenou produkci slin.

Sliny totiž působí jako bariéra, která chrání zuby před vlivem nebezpečných kyselin. Pokud tedy takové léky či přípravky používáte po delší dobu, bezpečí vašich zubů je vážněji ohroženo.

Jak omezit riziko: Odborníci doporučují speciální žvýkačky, pastilky nebo gely, které pomáhají podporovat produkci slin.

Plavání

Studie mezi 500 plavci zjistila, že u téměř 66 procent z nich došlo k poškození chrupu chlórem. Chlór má vliv na PH vody, dělá ji kyselejší, takže může při delším pobytu ve vodě dojít k erozi zubů. Výsledkem může být jejich žloutnutí. Tento problém se nevyskytuje příliš často, ohrožuje ale více plavce, kteří se ve vodě vyskytují po delší dobu a pravidelně.

Jak omezit riziko: Při plavání se snažte co nejvíce zamezit kontaktu úst s vodou. Také si nečistěte zuby krátce poté, co vyjdete z bazénu. V té době je totiž sklovina narušena vlivem chlóru a mohlo by snadněji dojít k dalšímu poškození.

Bělení zubů

Vědci zjistili, že některé domácí bělící sady mohou vážně narušit strukturu zubu. Některé nástavce, do nichž se dává bělidlo, a které pak posléze působí na zuby a bělí je, jsou špatně sestaveny, a bělidlo tak může unikat a ohrožovat dásně. Bylo také zjištěno, že častěji překračují povolené limity peroxidu vodíku, což samozřejmě také zuby více ohrožuje.

Jak omezit riziko: Pokud opravdu chcete podstoupit bělení zubů, udělejte tak raději u odborného zubaře, který si bělící prostředek většinou sám vyrábí, a riziko ohrožení je tak mnohem menší.

Bílé víno

Podle mnohých je červené víno pro zuby více nebezpečné, než to bílé. Opak je ale pravdou. Bílá vína bývají více kyselá, jsou proto i nebezpečnější pro zubní sklovinu.

Jak omezit riziko: Pokud patříte mezi milovníky bílého vína, pijte ho raději jen k jídlu, než samotné během oslav či večírků, případně si dejte občas mezi pitím sýr, který pomáhá neutralizovat nebezpečné kyseliny. To samé platí i o obyčejné vodě.

Salátový dresink

Řada salátových dresinků obsahuje byť i malé množství octa, který i při občasné konzumaci může způsobovat erozi zubů, říká doktor Keith Cohen.

Jak omezit riziko: Rozhodně se vyvarujte používání octa každý den. Místo něj spíše použijte majonézu nebo olivový olej. Pro minimalizaci účinků kyselých dresinků použijte po jídle ústní vodu s fluoridem.

Sportovní drinky

Tyto nápoje jsou založeny většinou na tom, aby nahradily ztrátu soli a energie během cvičení, často jsou ale také plné cukru a kyselin.

Jak dokázala jedna ze studií na univerzitě v Birminghamu, nápoje pro sportovce jsou až 30krát více korozivní než voda.

Jak omezit riziko: Místo těchto drinků pijte raději vodu, nebo po vypití takových drinků použijte žvýkačku bez cukru.

Reklama

Související témata:

Související články

Zubař by měl opravit i mléčný chrup dítěte

Třetina českých dětí od dvou do šesti let má více zkažených zubů, než je evropský průměr. V minulosti bylo standardem, že dentisté mléčné zuby nespravovali,...

Výběr článků

Načítám