Hlavní obsah

Na úrazy i artrózu pomáhá lék z vlastní krve

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve to vypadalo na úžasný lék na artrózu. Lékaři píchali pacientům jejich krev, kterou upravili. Málokdo však věděl, že specialisté používají injekce i na léčbu tenisových loktů, poraněných kolen, pat, šlach, úponů svalů nebo bércových vředů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

MUDr. Gabriela Picková z ORP Centra v Praze aplikuje pacientce injekci s krevní plazmou do kolena.

Článek

Nová metoda urychluje hojení o 30 až 50 procent. Nedávno proskočila zpráva, že ji lékaři z fakultní nemocnice (FN) v Ostravě s úspěchem vyzkoušeli na rychlejší a kvalitnější hojení popálenin. Včetně těch, u kterých musí sáhnout k transplantaci kůže. Pro svůj postup se snaží získat patent v USA.

„Jizvy nejsou tak vystouplé a tolik viditelné, jak tomu většinou bývá,“ vysvětluje výhody nového postupu primářka Popáleninového centra FNO Zdenka Crkvenjaš. Snižuje se také riziko infekce a dalších komplikací. Lékaři léčbu financovali z grantu Moravskoslezského kraje. Zdravotní pojišťovny ji zatím nehradí u žádné ze zmíněných komplikací.

Zajímavý koncentrát hojivých látek

Co lékaři s krví provedou, že začne mít tak pozoruhodné účinky? Dnes už na tuto otázku existují tři odpovědi tří různých metod. Jedno mají společné. Lékař odebere pacientovi malé množství krve a odstředí ji na speciální centrifuze.

Oddělí se z ní plazma bohatá na krevní destičky, které produkují růstový faktor a cytokiny. Právě tato vyselektovaná a zkoncentrovaná směs látek zrychluje hojení i regeneraci měkkých nebo dalších tkání. Různé metody odstředěnou krev dál odlišně zpracovávají nebo využívají. Lékaři ji aplikují v různých množstvích a různě často.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Speciální dvojitá injekce, která se používá u jedné z léčebných metod

Zachrání jen to, co zachránit jde

Sekretářka, která přišla do ordinace MUDr. Františka Picka, si déle než rok marně léčila tenisový loket. Trápil ji, i když tenis nehrála ani nesportovala. Ortoped a sportovní lékař ji důkladně vyšetřil. Snažil se vyloučit to, že k dráždění nervů dochází z jiných důvodů než jenom kvůli přetěžování ruky. Třeba kvůli výrůstkům na páteři.

Ukázalo se, že sekretářka špatně sedí u počítače, navíc dlouhé hodiny. Bývá shrbená, má nepřirozeně vysunutá ramena a předkloněnou hlavu. Často je také ve stresu, který zvyšuje napětí už tak dost přetížených svalů.

Doktor Picek jí proto doporučil lepší židli a ukázal jí, jak by měla u počítače sedět. Fyzioterapeut uvolnil ženě zablokované úseky krční i hrudní páteře a stažené svaly. Začala chodit na jógu, aby se naučila lépe zvládat stres.

Do postižených svalů na lokti jí lékař aplikoval injekci s růstovými faktory a cytokiny odstředěnými z její krve. Protože zmizelo dráždění svalů, které vyvolávalo špatné sezení, a ženě se díky dechovým cvikům podařilo snížit i jejich napětí, zabraly tři injekce nečekaně dobře. Potíže začaly ustupovat a během měsíce zmizely úplně.

Mladý fotbalista byl ze své situace také nešťastný. Dostal nabídku hrát v Německu, ale tři týdny před vstupními testy si podvrtl kotník. Měl ho oteklý, fialový a bolel ho. MUDr. Picek mu do postiženého místa aplikoval tři injekce v rozmezí deseti dnů. Otok splaskl, výron zmizel, bolesti ustoupily. Za dva týdny už mladík mohl trénovat. Za tři neděle odjel do Německa, kde úspěšně složil vstupní testy.

Stal se z ní jiný člověk

Pětatřicetiletou ženu trápila středně těžká artróza pravého kyčle způsobená úrazem. Nemohla kvůli ní pořádně chodit ani sportovat. Bolest v kloubu ji občas budila i ze spaní. Špatné to bylo také s jejím intimním životem, protože ji postižená kyčel některé pohyby s nohou prakticky znemožnila.

Po pěti injekcích, které dostala v rozmezí pěti týdnů, mohla nohou pohybovat téměř bez omezení. Zmizely bolesti i problémy s chůzí, ale také komplikace v intimním životě. Mladá žena ožila, a doslova se rozzářila. „Když ke mně přišla na poslední kontrolu, byl z ní úplně jiný člověk,“ říká doktor Picek.

U artrózy pomáhají injekce hlavně u lehčích a středně těžkých stavů. Tedy tam, kde je zachované dostatečné množství chrupavky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sestra Andrea Bednářová ukládá injekci se vzorkem pacientovy krve do odstředivky

Injekce ji dokážou dostat do podstatně lepší kondice díky své schopnosti zrychlovat a zkvalitňovat hojení i regeneraci. U pokročilých artróz, kde už žádná chrupavka není a dochází k ničení kloubních hlavic, pomáhají tyto injekce jen minimálně.

Platí je pacient

Zdravotní pojišťovny novou léčbu, která využívá autologní kondiciovanou krevní plazmu, zatím nehradí. I když už existuje celá řada seriózních studií, které dokládají její pozitivní účinky při řešení zmíněných zdravotních problémů.

Cena zákroku se liší podle použité metody, ale hlavně podle počtu injekcí, které pacientův stav vyžaduje.

Při léčbě silně poškozených velkých kloubů, kdy lékař musí aplikovat pět až šest injekcí, se cena pohybuje kolem 30 000 Kč. U lehčích případů tenisových loktů, kde stačí jedna injekce, zaplatí pacient kolem 5000 Kč.

Kde ji využívají

Víc se o nové terapii dozvíte na www.orpcentrum.cz, v kapitole Léčba krevní plazmou. Nebo na www.lekari-online.cz, do vyhledávače zadejte opět: Léčba krevní plazmou. Dole pod článkem pak najdete odkaz na pracoviště z celé republiky, která s novou metodou pracují.

Reklama

Související témata:

Související články

Na kolik se pojistit pro případ úrazu?

Nízká pojistná částka je jednou z nejčastějších chyb při uzavírání smluv o životním pojištění. Spočítejte si tedy, kolik měsíčně vydáte na splácení všech...

Výběr článků

Načítám