Hlavní obsah

O kvalitním spánku prý rozhoduje snídaně, nikoli večeře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Podle všeobecné domněnky má na spánek velký vliv poslední snědené jídlo. Podle expertky na spánek Neriny Ramlakhanové z Londýna je to ale snídaně. Pokud člověk zkonzumuje jídlo hned po probuzení, vydá svému tělu dobrou informaci důležitou pro funkční biorytmus a člověk večer spokojeně a přirozeně usne.

Foto: Profimedia.cz

Snídaně má prý velký vliv na kvalitní spánek

Článek

Lidský mozek je totiž prý stále mozkem jeskynního člověka, který potřebuje impulsy týkající se základních životních funkcí. A jedním z takových impulzů je plný žaludek hned ráno, což ujišťuje mozek, že den začal v pořádku a že tělo může později večer v klidu usnout a spát.

„Světem kolují různé pověry, že pokud nebudeme jíst krátce před odchodem do postele nebo nebudeme jíst salát či tuňáka, můžeme usnout spolehlivě. Ale mnohem důležitější pro správný spánek je snídaně, která musí být první věcí ráno po probuzení. Já tomuto fenoménu říkám metabolické okno.

Je to časový horizont, v jehož rámci můžete dát tělu důležitý vzkaz. Snídaně říká, že ve vašem světě je adekvátní přísun potravy a že tělo může odpočívat a že může usnout, když to bude potřebovat,“ vysvětluje doktorka Ramlakhanová ze soukromé nemocnice v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám