Hlavní obsah

Mamograf není nebezpečný, pro mladé ženy je však vhodnější ultrazvuk

Právo, Petr Veselý

Kolem mamografického screeningu vznikl v létě v médiích rozruch. Řada mladých žen získala pocit, že by pro ně mohl být nebezpečný. Je to ale jinak. Není pro ně ideální. Ultrazvuk obvykle zobrazí prs mladé ženy lépe než mamografie.

Foto: archiv, Právo

Velký vzestup rakoviny prsu zaznamenávají odborníci obvykle u žen mezi 45 a 55 roky.

Článek

Ta se pak stává zbytečnou zátěží. U žen nad čtyřicet, kdy už v tkáni prsu dochází k určitým změnám, to bývá opačně: výhodnější je mamografie. Obě vyšetření se ovšem v praxi doplňují. Zvlášť pokud má lékař o nálezu nějaké pochyby.

Řada žen se screeningu na mamografu bojí, protože pro ně byl bolestivý. Odborníci přiznávají, že existuje určité procento žen s hodně citlivými prsy, pro které může být nepříjemný.

Prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., radiodiagnostik a přední odborník na tyto otázky, proto radí:
- domluvte si screeningovou mamografii těsně po menstruaci nebo aspoň v první polovině menstruačního cyklu, kdy prsy bývají vláčnější, ještě bez napětí;
- absolvujte ji v některém z akreditovaných mamografických center, kde mají největší zkušenost a speciálně vyškolený personál (víc najdete v kapitole Kontakty a bezplatná linka).

Zdravotní pojišťovny ji hradí pacientkám většinou od 45 let, vždycky jednou za dva roky. Těm, kterým hrozí zvýšené riziko rakoviny, ale už od 40 roků.

Riziko zhoubného nádoru zvyšuje dědičný sklon, tedy fakt, že s rakovinou bojoval někdo z rodičů a nemuselo jít jen o karcinom prsu.

„Ale také další faktory,“ upozorňuje profesor Daneš. „Přílišná konzumace alkoholu, kouření, nadbytečná kila, stres a špatná životospráva. Málo známým rizikem je i to, že pacientka neporodila žádné dítě nebo ho měla v pozdějším věku.“

Nebezpečí stoupá také s léty. Velký vzestup rakoviny prsu zaznamenávají odborníci obvykle u žen mezi 45 a 55 roky.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Salát Coleslaw s majonézovým a česnekovým dipem

Bitva o čas

„Jak to, že mám rakovinu, když jsem chodila na vyšetření,“ rozplakala se pacientka. MUDr. Miroslava Skovajsová z pražského centra Mammacentrum Medicon se jí snažila šetrně oznámit, že jí diagnostikovali malý, třímilimetrový nádor v prsu.

Teprve později žena pochopila, za co vděčí mamografii. Pokud se lékařům podaří zachytit nádor včas, má pacientka skoro stoprocentní šanci na úspěšnou léčbu. U tak malých nádorů často stačí menší chirurgický výkon a nemusí podstoupit ani chemoterapii.

Problémy jsou s 5 až 10 % neukázněných pacientek a částí starších klientek (60-80 let), které přicházejí s pokročilým nálezem. U nich je šance na vyléčení menší. „Proti minulým rokům se ale situace významně zlepšila,“ říká profesor Daneš. „Častou chybou také je, že pacientky chodí na screening zpočátku pravidelně každé dva roky, pak ale vynechají a přijdou až za tři čtyři roky,“ upozorňuje MUDr. Pecha, primář onkochirurgického oddělení Medicon v Praze.

„Mezi nimi je logicky řada těch, u kterých se choroba rozvinula, a mají tedy menší šanci ji úspěšně zvládnout.“

Existuje skupina žen, které jako by paralyzoval strach z rakoviny. Radši na mamografii nepůjdou, aby se náhodou nedozvěděly, že nemoc mají. Jen některé z nich si dají vysvětlit, že záleží na nich, jestli čas bude jejich spojenec nebo nepřítel.

Specializovaná centra

„Plošný mamografický screening se u nás dělá od roku 2003,“ říká profesor Daneš, jeden z iniciátorů vzniku sítě akreditovaných mamografických center. „Screening přispěl k tomu, že objevíme daleko víc nádorů v časném stadiu. Díky tomu umírá méně žen, i když rakoviny prsu naopak přibývá.“

V akreditovaných centrech se soustřeďuje špičková technika, specialisté a zkušenosti. Centra musí splnit řadu náročných podmínek a jejich úroveň garantuje ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Samovyčetření prsou je stále nejlepší prevencí.

Problémy mladých žen

Mezi mladými ženami přibývá těch, které chtějí absolvovat mamografii preventivně a co nejdřív. Zvlášť, když mají pocit, že si něco nahmataly v prsu. Zaskočí je, pokud jim lékaři mamograf rozmlouvají. Obvykle proto, že pro ně bývá vhodnější vyšetření ultrazvukem. Mamografii využívají odborníci jen v určitých případech, jako doplněk.

Jaké řešení je v konkrétním případě nejlepší, to může posoudit také specialista v akreditovaném centru. Dovede zhodnotit i míru rizika nádoru v budoucnosti. A dá klientce řadu praktických rad. Pokud praktický lékař nebo gynekolog pošle pacientku na ultrazvuk, případně na mamograf, zaplatí vyšetření zdravotní pojišťovna.

Ženy mohou jít do center i samy, bez žádanky. Pak si ale vyšetření uhradí. Mamograf stojí obvykle 500 až 700 Kč (záleží na ordinaci a druhu přístroje), ultrazvuk 250 až 300 Kč.

Nepřipravit se o normální život

Rakovinu prsu provázejí emoce. Jde o smrtelně nebezpečnou chorobu. A i ženy, které nemoc zvládnou, mohou přijít o prs. Pro většinu lidí je symbolem ženské krásy. Proto by měly čelit nemoci racionálně. Hned jak se vzpamatují z počátečního šoku.

„Spousta klientek si v duchu myslí: mám nádor = přijdu o prs = zemřu,“ říká doktor Pecha. „Musíme jim opakovat, že to je jinak. Mám nádor = nepřijdu o prs, protože jsem přišla včas = mám větší šanci chorobu zvládnout.“

Ve spoustě případů chirurgové odstraní karcinom pomocí šetrného postupu. Pacientka při něm nepřijde o prs. I tady hraje roli čas a co nejčasnější diagnóza. „V každém případě mi připadá užitečné, když si vyslechne víc názorů, jak její situaci řešit, a teprve potom se rozhodne, kterou možnost zvolit,“ říká doktor Pecha.

Těm, které se začnou léčit, zdůrazňuje: „Neměňte své dosavadní životní zvyklosti. Jezdila jste na kole, chodila jste do divadla, dávala jste si k obědu jedno pivo? Tak to dělejte dál, alespoň v té míře, v jaké vám to nemoc dovolí. Zachovat co nejvíc ze svého dosavadního života, to má na úspěch léčby mimořádný efekt. Čím déle svou profesi dělám, tím víc jsem o tom přesvědčený.“

Kontakty a bezplatná linka

Spojení na akreditovaná mamografická centra najdete na www.mamo.cz . V kapitole věnované screeningu klikněte na Seznam screeningových center. Mají tu zároveň internetovou poradnu.

Kdo umí anglicky, může navštívit www.senonetwork.org , kde je v rubrice Breast Unit Directory pod Českou republikou kontakt na pracoviště registrované Evropskou společností specialistů pro karcinom prsu.

Na www.mammahelp.cz  v rubrice Infoservis/Odkazy naleznete další užitečné kontakty, včetně webů pacientských organizací. I tady je internetová poradna. Pokud si chcete vyšetření zaplatit a zajímala by vás možnost získat příspěvek, podívejte se na www.zdravaprsa.cz .

O čemkoliv, co se týká zhoubného nádoru prsou nebo jejich vyšetření, se lze poradit s terapeutkou, a ve středu i s lékařem, na bezplatné telefonní Avon lince 800 180 880 (po-pá 9.00 až 19. 00).

Užitečné knížky Hodně informací o prevenci nádorových onemocnění najdete v knížce MUDr. Petry Řiháčkové Osudové příznaky.

Spoustu praktických rad obsahuje knížka Co byste měli vědět o rakovině prsu od přední onkoložky Jitky Abrahámové. Překonat těžké chvíle pomohou pacientkám osobní zpovědi jiných žen. Jako první vychází v edici Deníčky mamahelpek příběh Ingrid Lissnikové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám