Hlavní obsah

Pětiletá pacientka s leukémií dostala dárek, stala se vrchní sestrou

Právo, Miroslav Homola
Brno

Teprve páté narozeniny oslavila 22. června. A přesto je už vrchní sestrou. Irena Vlasáková má dokonce vlastní sesterskou uniformu a postavení stvrzené certifikátem o čestném členství v České asociaci zdravotních sester. A už má za sebou i první službu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Irena Vlasáková si hned oblékla sesterskou uniformu, kterou přešili ze skutečné uniformy dospělé sestry. Na snímku s ní Garry Edwards a vrchní sestra Martina Petlachová.

Článek

Měření tlaku, ředění infúze, stlaní postele, přebalování nemocného miminka i razítkování úředních lejster čekalo při odpolední „službě“ na novopečenou vrchní sestru, jinak pacientku dětské onkologie v Dětské fakultní nemocnici v Brně.

„Vždycky si přála být zdravotní sestrou a nyní, kdy se léčí s akutní leukémii a poznala tedy důvěrně chod nemocnice, své přání specifikovala na vrchní sestru,“ říká maminka malé pacientky Irena Málková.

Její dcerka onemocněla začátkem roku a maminka je šťastná, že se zdravotní stav dítěte hodně zlepšil.

O to, že se Irenka stala zřejmě nejmladší vrchní sestrou na světě, se postarala nezisková organizace Moje přání, která funguje teprve od dubna a snaží se plnit přání právě těžce nemocným dětským pacientům.

Hra s Kasparovem

„Jako prvnímu jsme se snažili a vlastně pořád ještě snažíme splnit přání nemocnému chlapci, který je shodou okolností také z Brna, avšak nyní se léčí v Praze-Motole. Ten si moc přál zahrát šachy se světovým velmistrem Kasparovem. Skutečně jsme s ním vstoupili do kontaktu. Kasparov se nám moc omlouval, že je značně zaneprázdněný, poslal alespoň fotografii s věnováním a podpisem a chlapci jsme již domluvili partii s jiným šachovým velmistrem. Zahrají si hned, jak to dovolí léčebný proces,“ řekl Právu spolupracovník organizace Moje přání Garry Edwards, který je zároveň zdravotním klaunem.

„Pro děti je hodně motivační splněné přání. Myslím, že je to velmi záslužná činnost,“ domnívá se opravdová vrchní sestra z brněnské dětské nemocnice Martina Petlachová, která své malé „kolegyni“ na první službě asistovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám