Hlavní obsah

Obézních dětí přibývá především kvůli nedostatku pohybu

Právo, Václav Pergl

V Česku je více než šestnáct procent dětí s nadváhou či obezitou, to znamená, že je každé šesté dítě více než otylé. Odborníci tvrdí, že se počet těchto dětí zvýšil o šest procent za posledních devět let.

Foto: Profimedia.cz

Nadměrná hmotnost zatěžuje pohybový aparát, přináší kožní problémy, u obézních dívek zrychluje a u chlapců zpomaluje pohlavní zrání.

Článek

Doktorka Alexandra Moravcová, dětská obezitoložka z pražské Všeobecné fakultní nemocnice, k těmto zvyšujícím se počtům obézních dětí uvedla: „I když se mírně zlepšily stravovací návyky dětí, nadváha stoupá pro naprostý nedostatek pohybu.

Výzkumu se zúčastnilo čtyři tisíce dětí, a to v rámci preventivních lékařských prohlídek ve věku 5, 13 a 17 let. Mimo jiné se ale prokázalo, že sedm procent dětí mělo příliš nízkou hmotnost, 4,6 procent pak dokonce velmi nízkou.

Do obezitologické ambulance přichází mnoho dětí, kterým je čtrnáct let a mají přes sto kilo
lékařka Alexandra Moravcová

Moravcová sama léčila šestnáctiletéholetého mladíka, který vážil 168 kilo. Problém je často v přístupu rodičů. Ti si přijdou jen ověřit, zda není příčina zvýšené hmotnosti zdravotního charakteru a další kroky už nepodnikají.

Přitom nadváha a obezita s sebou nesou zdravotní komplikace, především zvýšený cholesterol a krevní tlak. Nadměrná hmotnost zatěžuje pohybový aparát, přináší  kožní problémy, u obézních dívek zrychluje a u chlapců zpomaluje pohlavní zrání. Obézní děti jsou i náchylnější k respiračním infekcím. U obou pohlaví pak obezita vede ke sníženému sebevědomí.

Hlavní příčinou obezity je nedostatek pohybu

Odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny řekl, že třetina dětí zařazených do průzkumu se věnuje pohybu méně než dvě hodiny týdně, přitom optimum je pět hodin týdně. „Zejména v dospívání sedí dlouhé hodiny u počítače a vytváří se u nich někdy i odpor k pohybovým aktivitám obecně.“

Za úpravu stravy dětí trpících nadváhou či obezitou se přimlouvá Jitka Rusková, nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí. „V žádném případě to neznamená redukční dietu jako u dospělých. Jídelníček musí být pestrý a ani u silně obézních dětí není vhodné zásadně omezovat konzumaci tuků. Dětský organismus je potřebuje pro vývoj. Je ale nutné změnit jejich skladbu a v jídelníčku mít hodně zeleniny.“

Rodiče, kteří se chtějí poradit ohledně nadváhy či obezity svého dítěte, mohou volat denně na bezplatnou informační linku 800 230 000.

Reklama

Související články

Velké břicho poškozuje plíce

Na seznam zdravotních problémů, které způsobuje obezita a zvláště zvýšené množství tuku v oblasti břicha, připsali vědci další položku. Nový výzkum ukázal, že...

Výběr článků

Načítám