Hlavní obsah

Zelený zákal se začíná projevovat nejčastěji po čtyřicítce

Právo, Petr Veselý

Je jednou z nejčastějších očních chorob. Zejména u starších lidí. Naprostá většina z nich však nezná jeho příznaky a neví, jak nemoci předcházet.

Foto: Archiv, Právo

Ve čtyřiceti by si měl každý nechat udělat preventivní vyšetření očí.

Článek

Zelený zákal, odborně označovaný jako glaukom, bývá zákeřný tím, že většina postižených dlouho nepociťuje žádné velké potíže. Pro chorobu je typický vyšší nebo kolísavý nitrooční tlak. Pokud ho postižený včas neléčí, začne utlačovat vlákna zrakového nervu. Ta se při tom mohou poškodit.

Když se glaukom projeví tím, že nám vypadne kus zorného pole, máme mlhavé vidění nebo nás přepadne bolest oka, bývá nemoc v pokročilém stadiu. Takový stav vyžaduje okamžitý zásah.

Někdy pomohou kapky nebo léky, jindy bývá nutný chirurgický zákrok. Lékaři se snaží snížit nitrooční tlak a zlepšit proudění tekutiny uvnitř oka.

Zelený zákal začne u většiny postižených propukat po čtyřicítce. Proto bychom měli v tomto věku absolvovat preventivní prohlídku. Zejména pokud se nemoc objevila u někoho v rodině nebo v blízkém příbuzenstvu.

Často je zachrání to, že potřebují brýle

Spoustu lidí zachrání před následky glaukomu, špatný zrak a tedy potřeba brýlí. Je to hlavní důvod, který je donutí zajít k očnímu lékaři.

Ten by jim měl změřit dioptrickou vadu i nitrooční tlak. Rovněž by měl pacientovi vyšetřit oční pozadí a zhodnotit stav zrakového nervu, cév a sítnice. Podobně jako stav rohovky, čočky, případně dalších součástí oka.

Přitom nemusí objevit jen glaukom, ale třeba také šedý zákal nebo věkem podmíněnou degeneraci makuly, tedy žluté skvrny. Čím dříve tyto choroby zjistí a začne léčit, tím lepší jsou šance pacienta na úspěšné zvládnutí nemoci nebo její oddálení.

Seriózní informace

O glaukomu se dovíte víc na: www.zeleny-zakal.cz . O dal ších zmíněných potížích pak na www.ordinace.cz . Do hledače na těchto internetových stránkách musíte napsat heslo: šedý zákal nebo makulární degenerace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám