Hlavní obsah

Vůně kávy u kuřáků vyvolává neodolatelnou touhu po cigaretě

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle mnohých žen - kuřaček k sobě káva a cigareta prostě patří. Kdy jindy lze také hodit vše za hlavu a konečně vydechnout než právě u kávy a cigaretky? Bohužel tyto dvě neřesti jsou velmi návykové a rozhodně neprospívají našemu zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Odvyknout droze zvané cigareta není snadné. Zvláště pro milovníky kávy...

Článek

"Kofein a nikotin patří mezi nejrozšířenější legální drogy. Obě látky jsou společensky tolerované, s oblibou využívané a často jsou užívány současně. Zajímavé je, jak se obojí doplňuje a při současném užívání si náš mozek vytvoří návyk – vůně kávy v nás vyvolá touhu po cigaretě," vysvětlují odborníci na serveru Odvykání-kouření.cz .

Největší problém nastává u milovníků kávy, když se rozhodnou přestat s kouřením. Jakmile ucítí vůni kávy, okamžitě dostanou chuť na cigaretu a je velmi těžké tomuto pokušení nepodlehnout. My vám poradíme jak. I když se prostě musíte smířit s faktem, že vaše ranní káva už nikdy nebude chutnat tak, jako dřív.

Jak si užít kávu bez cigarety
Jestliže jste byli zvyklí kouřit při popíjení kávy ve společnosti, řekněte lidem kolem sebe, že jste skončili. Vyžadujte, aby vám cigarety prostě nenabízeli.
Mezi jednotlivými doušky kávy se zhluboka nadýchněte a vychutnejte si aroma. Při nádechu počítejte pomalu do pěti, stejně tak i při výdechu. Uvědomte si, že vůni vnímáte mnohem intenzivněji – bez zápachu cigaretového dýmu.
Pokud jste bez cigaret nervózní a podráždění, zkuste se na nějakou dobu přeorientovat na kávu bez kofeinu.
Ke kávě si připravte drobné zdravé pochoutky, které můžete ujídat. Můžete si nakrájet jablka, připravit sušené ovoce nebo neslazené oříšky. Zaměstnáte tak své ruce, ústa i mysl. Chuť na cigaretu tak potlačíte mnohem snadněji.
Když pijete kávu, připravte si k ruce diář. Můžete si malovat, psát různé postřehy nebo si naplánovat den, který je před vámi.
Pokud je touha po cigaretě extrémně silná, dopijte kávu nejrychleji, jak je to možné. Pak vstaňte od stolu a běžte se věnovat jiné činnosti.

Odvyknout droze zvané cigareta není snadné. Při silné vůli, podpoře okolí a pomoci odborníka to ale zvládnete. 

Reklama

Související témata:

Související články

Jak típnout opravdu poslední cigaretu

Tisíce kuřáků přestávají po Novém roce s velkým odhodláním kouřit, ale po týdnu to naprostá většina z nich vzdá. Jejich pokusy bývají totiž naivní a předem...

Lidé přestávají kouřit po skupinách

Výzkum ukazuje, že kuřáci cigarety odhazují ve skupinách. Je to jakoby přestat kouřit bylo nakažlivé. Výzkum ukázal, že když se někdo rozhodne přestat kouřit,...

Výběr článků

Načítám