Draslík je důležitý minerál, který reguluje činnost srdce, pomáhá vést nervové vzruchy a obstarává kontrakce svalů. Dospělý člověk ho potřebuje 4 - 4,7 miligramů denně. Jeho hlavním zdrojem jsou brambory, rajčata a banány.

Doktoři Paul Bethke a Shelley Janskyová z amerického ministerstva zemědělství zjistili, že krájení nebo strouhání a následná tepelná úprava připraví brambory o téměř veškerý draslík.

"Je to důležité nejen pro lidi, kteří dbají na svou výživu, ale i pro ty, kteří mají poškozené ledviny a musí příjem této látky omezovat," shodují se oba lékaři.
Ledviny za normálních okolností filtrují draslík z krve, takže se jeho množství nemůže zvednout na úroveň, kdy by působil toxicky. Lidem s onemocněním ledvin hrozí při přemíře draslíku vážné potíže - slabost, malátnost a dokonce selhání srdce.

Zdraví lidé by měli brambory vařit vcelku a ve slupce

Bethke a Janskyová hodnotili různé způsoby přípravy brambor. Nejdříve je oloupali, nakrájeli na kostky a nechali několik hodin máčet ve vodě, což se doporučuje lidem s onemocněním ledvin před tím, než je začnou vařit.

Vědci ale zjistili, že tak se brambory bez rozdílu odrůdy zbavily jen malého množství draslíku. Naopak při přímém vaření brambor nakrájených na kostky klesl obsah draslíku o celých 75 procent.

Zdraví lidé by proto měli vařit tuto potravinu v celku. Ani pečení, smažení nebo příprava v mikrovlnné troubě nemají na obsah draslíku žádný významný vliv.