Hlavní obsah

Nejmodernější operativní léčba hemoroidů

Novinky, DaS

Odborné průzkumy ukazují, že více než 50 procent populace starší 50 let trpí obtížemi konečníku, jejichž příčinou jsou hemoroidy. Při jejich vzniku hraje roli jednak vrozený předpoklad k méněcennosti žilní stěny (lidé jsou pak náchylní ke vzniku hemeroidů nebo křečových žil), a dále životní styl.

Článek

Vznik a rozvoj potíží urychluje chronická zácpa, obezita, sedavý způsob života, špatné stravovací návyky s nízkým příjmem tekutin, nedostatek vlákniny ve stravě nebo nadměrná konzumace dráždivé stravy a alkoholu. U žen se často hemoroidy objeví poprvé v těhotenství jako důsledek zvýšeného tlaku v břišní dutině.

Převratná Longova metoda

Tento zcela nový způsob operace představuje zásadní změnu v léčbě hemoroidů. V zemích EU je Longovou metodou ročně provedeno přibližně 50 000 výkonů. V České republice se zákrok touto metodou provádí na vybraných chirurgických pracovištích od roku 1999.

Longova metoda se od klasické léčby liší tím, že k odstranění přebytečné tkáně s rozšířenými cévami nedochází na kraji konečníku, kde je velké množství nervových zakončení a jakýkoliv zákrok v této oblasti je tudíž velmi bolestivý, ale o několik centimetrů výše, kde už sliznice konečníku není citlivá. Nehrozí také poškození svěračů konečníku, ke kterému při klasických operacích může dojít.

Jedná se o operaci konečníku, při které se používá speciální kruhový přístroj, tzv. cirkulární stapler. Cirkulární proto, že dokáže vyříznout nemocnou část sliznice uvnitř konečníku dokola - po celém jeho vnitřním obvodu. Tak se přeruší drobné cévy, které přivádějí do hemoroidů krev. Stapler, neboli "sešívačka", se mu říká proto, že ihned po řezu a odstranění nemocné tkáně vtáhne vyhřezlou sliznici zpět do konečníku a sešije přerušenou tkáň zpátky k sobě. Cirkulární stapler tedy funguje jako kruhový skalpel a kruhový sešívací nástroj v jednom.

Hlavní výhody PPH stapleru
*zachovává spodní inervovanou část sliznice konečníku
*vede k vyloučení eventuální možnosti poškození svěračů konečníku
*dovoluje chirurgovi provést anastomózu i v málo přístupných oblastech
*výrazně snižuje bolestivost zákroku
*přináší výrazně kratší hospitalizaci a pracovní neschopnost

Operace Longovou metodou je téměř bezbolestná, provádí se v krátké celkové nebo epidurální anestezii a trvá asi 15 - 20 minut. Operovaný pacient zůstává v nemocnici 1 až 3 dny, pracovní neschopnost je asi týden (což je o 3 týdny kratší doba než u klasických chirurgických zákroků). 

Bohužel tuto metodu neproplácí většina pojišťoven

Operaci hradí svým klientům pouze dvě menší zdravotní pojišťovny, které navíc zákrok financují jen v několika málo vybraných nemocnicích ve svém regionu. Jsou to Zaměstnanecká pojišťovna Škoda z Mladé Boleslavy a severomoravská Revírní bratrská pokladna.

Informace o hemoroidech a možnostech jejich léčby jsou pro pacienty dostupné na  www.hemoroidyinfo.cz 

Pracoviště, kde se provádí operace Longovou metodou:
FN Královské Vinohrady
FN Motol
FN Na Bulovce
Nemocnice Na Františku
Nemocnice Na Homolce
FN Ostrava
FN USA Brno
FN Plzeň
VN Plzeň
Baťova nemocnice Zlín
Klinika Dr. Pírka Mladá Boleslav
Masarykova nemocnice Ústí nad Labem
Nemocnice Delta Brno
Nemocnice Cheb
Nemocnice Jablonec nad Nisou
Nemocnice Klatovy
Nemocnice Milosrdných bratří Brno
Podřipská nemocnice Roudnice nad Labem
SZM Mladá Boleslav
MUDr. Assefa Yifru Bruntál
FN Olomouc
Palas Athéna
FTN Praha 4
Nemocnice Duchcov (VITA)
Nemocnice Kadaň
Nemocnice Chomutov
Nemocnice Jihlava

Reklama

Související témata:

Související články

Eltona Johna netrápí stárnutí, ale hemoroidy

Slavný britský zpěvák a skladatel Elton John prý nemá se stárnutím problémy. V proslulé americké talk show Davida Lettermana, o níž informuje agentura WENN,...

Hemeroidy lze odstranit téměř bezbolestně

Kdo je chytrý, ten jde s hemeroidy k lékaři včas. Specialista pak může použít šetrné ambulantní metody, které bolí jen minimálně nebo téměř vůbec. Hemeroidy...

Hemoroidy trápí až polovinu populace nad 50 let

Přestože se mnozí snaží o samoléčbu hemoroidů, většinou stejně skončí v rukou lékařů. Moderní operační metoda je dokáže odstranit téměř bezbolestně. "Typickými...

Výběr článků

Načítám