Hlavní obsah

Kousek hořké čokolády denně může snížit krevní tlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Dobrou zprávu pro milovníky čokolády zveřejnili němečtí vědci. Podle nich kousek hořké čokolády denně snižuje vysoký krevní tlak a zároveň nezvyšuje nebezpečí tloustnutí. Předchozí studie uváděly, že potraviny bohaté na kakao, jako je právě tmavá čokoláda, mají příznivý vliv na srdce, ale vědci se obávali, že přidaný cukr, tuk a kalorie přebijí všechny přínosné vlastnosti, které čokoláda může mít.

Článek

Z nové studie ale vyplývá, že kousek o energetické hodnotě 30 kalorií, tedy ekvivalent 6,8 gramu, dokáže snížit krevní tlak, aniž by ho provázelo zvyšování tělesné hmotnosti či další negativní vedlejší účinky, uvádí doktor Dirk Taubert z německé Univerzitní nemocnice v Kolíně nad Rýnem. 

Tmavá čokoláda obsahuje polyfenoly - skupinu chemických substancí, které mají příznivé zdravotní účinky. Taubert s kolegy studoval 44 dospělých ve věku 56 až 73 let, kteří krom vysokého tlaku neměli jiné zdravotní potíže. 

Účastníci studie byli náhodně rozděleni a jedna polovina dostávala kostičku tmavé čokolády obsahující polyfenoly a druhá kousek bílé čokolády, v níž tyto látky nejsou. Po 18 týdnech skupina "užívající" tmavou čokoládu zaznamenala pokles obou hodnot krevního tlaku beze změny tělesné hmotnosti, výše cholesterolu či krevního cukru. 

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Žena sladká jako čokoláda

Tváře ženy v čokoládovém pojetí to je název výstavy fotografií nejen předních českých tvůrců, ale i studentů fotografie a fotografických nadšenců. Výstava...

Proč milujeme čokoládu...

Čokoláda je pro mnohé z nás "mor" Myslíme na ni kudy chodíme, dokud si vysněnou tabulku nekoupíme. Spousta lidí netuší, že tato pochoutka byla v minulosti...

Čokoláda zkvalitňuje život

Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa má pozitivní vliv na zdraví člověka. Malé dávky této sladkosti podávané pravidelně podle finských odborníků mohou...

Výběr článků

Načítám