Hlavní obsah

Ve vegetariánství se musí umět chodit

Na jedné straně jsou zarputilí odpůrci vegetariánství, kteří tvrdí, že vynechání masa z jídelníčku je závažným prohřeškem proti lidskému tělu. Strana druhá zase říká, že je vegetariánství formou zdravého životního stylu, která předchází závažným nemocem, zejména některým druhům rakoviny, onemocněním srdce a cév a také snižuje vysoký krevní tlak.

Článek

Podle informací na webu vegetarian.cz je vegetariánská strava lepší cestou nejen ze zdravotního, ale i z etického hlediska. Mýtus, že živočišné bílkoviny jsou potřebné k životu, pomalu mizí. V devadesátých letech přiznal americký Ústav pro výzkum výživy, který byl ovlivňován průmyslem živočišné výroby, že tato strava je v mnohém zdravější než masitá.

Vegetariáni a především vegani by se měli soustředit především na vitamíny, které jsou obsaženy v masité stravě -  B 12,  jód, vápník, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny, které však lze lehce nahradit.

Při málo pestré stravě může dojít k avitaminóze

V dnešní době, kdy se minimálně pohybujeme, nás masitý stravovací systém více zatěžuje především nadbytkem bílkovin. Odpůrci poukazují i na špatný chov zvířat. Velkofarmy dopují zvířata antibiotiky pro rychlý růst a řada z nich je nemocná.

K nedostatku vitamínů, neboli avitaminóze, může dojít v případě, kdy se vegetariáni stravují jednostranně. Informovaní vegetariáni a vegani mají pestřejší stravu, jelikož nahrazují tu živočišnou. Hlavním přísunem potravy není jen maso a příloha, ale luštěniny, brambory, tofu, sója a jiné rostlinné suroviny, o které jsou jedlíci masa ochuzeni.

Nebezpečí hrozí tehdy, když si člověk usmyslí stát se vegetariánem či veganem a přestane jíst maso či živočišné výrobky bez jakéhokoliv poučení či snahy nahradit chybějící vitamíny. V těchto případech bylo potvrzené i poškození plodu těhotné ženy, která se striktně vyhýbala všemu živočišnému a jedla jen zeleninu či ovoce.

Náhrada masa je přitom jednoduchá - stačí si zakoupit vegetariánskou kuchařku nebo se inspirovat v restauracích nebo bioobchodech, kterých postupně přibývá. Zjistíte, že jde jen o ochucení, které je stejně tak důležité jako u masa.

Svůj zdravotní stav ovlivňujeme sami z 85 %, jen zbylých 15 % ovlivňují lékaři.

Zdroje vitamínů pro vegetariány
vápník - rýže, pšeničný chléb, celozrnná pšeničná mouka, obilniny, jablko, banán, sušené fíky, pomeranč, hruška, brokolice, karotka, květák, hlávkový salát, zelený hrách, čočka, sója, tofu, fazole
jód - většina kuchyňských solí je jodizovaná, sůl zakoupená ve zdravé výživě převážně jód neobsahuje, mořské řasy
omega - 3 mastné kyseliny - denní přísun- jedné čajové lžičky lněného oleje nebo jeden a půl polévkové lžíce rozemletých lněných semínek, jedna polévková lžíce konopného oleje nebo 5 polévkových lžic rozemletých konopných semínek
bílkoviny - mléko a mléčné výrobky, vajíčka, lépe je můžeme nahradit luštěninami (hrách, fazole, tofu, ...)
B 12 - je obsažen ve vajíčku, jogurtech, v sóje, obilninách atd. Pro těhotné a kojící matky a pro kojence je nezbytné zajistit pravidelný příjem vitamínu B12!
B1 - Pivní kvasnice, pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, mandle, čerstvá sója, čočka, boby, ostružiny, pomeranče, ostružiny, datle
B2 - řasy, pivní kvasnice, ořechy, obilné klíčky, mandle, žampiony, avokádo, broskve
B6 - pšeničné klíčky, ořechy, celozrnná rýže, sója, avokádo, banány, papriky, loupaná rýže, bílá mouka
Více na www.vegetarian.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám