Hlavní obsah

Jak na bradavice

Právo, Pert Veselý

Maminka šestileté Verunky tomu stále nemohla uvěřit. Přišla s dcerou na chirurgii. Lékaři jí měli odstranit bradavice na kolenou. Když si ale holčička sundala punčocháče, byly pryč.

Foto: Profimedia.cz

Bradavice můžete dostat třeba při návštěvě bazénu.

Článek

Psychika, přesněji řečeno strach z bolestivého zákroku, vyburcoval její imunitní aparát k potřebné reakci a bradavice se po ní ztratily. Podobné případy nejsou zas tak výjimečné. MUDr. Milena Jirásková, CSc., z kožní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze, doporučila osmiletému Jirkovi, aby každý večer před spaním zkusil pořádně vynadat bradavicím, které měl rozseté hlavně kolem nehtů na rukou. Jirkovi se to líbilo a nadával jim opravdu důkladně. K překvapení rodičů mu bradavice během čtrnácti dní zmizely.

Sugesce a autosugesce dokáže u svých pacientů využít i MUDr. Zdeněk Preclík, kožní lékař z Roztok. Na bradavice, i na další kožní problémy. Úspěšnost léčby závisí podle něj na schopnosti pacientů sugesce přijímat a prožívat. "Výhodou této terapie bývá to, že potíže odstraní bezbolestně, bez jizev a s menším rizikem rozšíření nebo opakování infekce," říká doktor Preclík. "A nevýhodou to, že zabere jen u části pacientů."

Poradna na internetu

Sugesce patří k zajímavým, ale určitě ne k nejužívanějším metodám, jak na bradavice. Ty se běžně potírají nejrůznějšími vodičkami, krémy, vypalují se, mrazí, leptají apod. Každá z metod má své přednosti i slabiny. Proberte je s lékařem. Naše babičky léčily tento neduh pomocí šťávy z vlaštovičníku, z cibule nebo z česneku. Lidem však po nich často zůstaly na kůži drobné jizvy.

Řadu vhodných, volně prodejných přípravků na bradavice koupíte i v lékárně. Které by mohly být nejlepší právě pro vás, v tom vám dokáže poradit lékař, lékárník nebo odborník v internetové poradně na www.ordinace.cz.

O úspěšnosti metody rozhoduje i pacient

Podle MUDr. Miroslavy Pelechové, primářky Ústavu lékařské kosmetiky v Praze-Emauzích, by zvolená metoda měla být odpovídající věku pacienta, rozsahu nálezu a jeho umístění. Lidé, kteří mají na plosce nohy velké bradavice zašlapané do kůže, se asi nevyhnou chirurgickému zákroku, který mohou lékaři kombinovat s laserovým ošetřením. To je poměrně bolestivé.

"Když ovšem vidím, že dítě, které přivede svědomitá maminka, má teprve malou bradavici v počátečním stadiu, můžu jí s úspěchem doporučit nějaký z mírněji působících roztoků," říká doktorka Pelechová. "Vím, že budou bradavičku poctivě natírat. Jakmile zbělá a vyschne, zbrousí ji papírovým pilníčkem. Něco jiného je, když přijde pacient a má bradavici velikosti XXL, zjevně dlouho zanedbávanou. Pak bývá nutné použít razantní prostředky. A také léčba není otázkou jedné návštěvy u lékaře.

Zvolená metoda tedy není jen o nálezu, je také o přístupu pacienta ke svému zdraví."

Fotodynamická léčba

Relativně nová je fotodynamická metoda. Na bradavice se nanese krém se speciální fotosenzibilní látkou. Ta vsákne do podkoží. V bradavicích se soustřeďuje víc než ve zdravé tkáni. Když potom lékař osvítí bradavice intenzivním pulzním světlem, dojde v nich k destruktivní reakci fotosenzibilní látky citlivé na světlo. Zdravá tkáň zůstane nepoškozená. Bradavice po několika dnech odumřou.

Nevýhodou této metody je hlavně to, že ji nehradí pojišťovna. Cena zákroku závisí na jeho rozsahu a počtu opakování, ale pohybuje se v řádu stokorun. To není úplně zanedbatelné, protože řadě pacientů se i po ní bradavice vracejí.

Co nejdřív k lékaři

Bradavic existuje několik druhů: pravé, plošné, molluska a genitální. Některé kožní útvary lidé s bradavicemi zaměňují. Příkladem mohou být třeba fibromy, které připomínají maličké stromky. V každém případě je dobré zajít s bradavicemi co nejdříve k lékaři, abyste předešli jejich dalšímu rozšiřování (typické je například škrábání). Není dobré se nechat ukolébat faktem, že asi 50 procent bradavic zmizí za 6-12 měsíců úplně samo.

Pozor na bazén

Bradavice způsobují viry, které mají rády teplo a vlhko. Nejčastějším místem, kde je můžeme chytit, jsou společné prostory u bazénů. Záludnost těchto infekcí spočívá v tom, že se někdy projeví v dlouhodobějším časovém horizontu. Lidé, kterým se bradavice úporně vracejí nebo jim přibývají, by si měli nechat vyšetřit imunitu. Ta často bývá příčinou toho, proč člověka tento nepříjemný kožní problém trápí a proč se neustále vrací.

Reklama

Související témata:

Související články

Mateřské mléko si poradí s bradavicemi

Jménem Hamlet zaštítili švédští vědci dermatologický krém, který si dokáže hravě poradit i s nejúpornějšími bradavicemi. Jeho klíčovou součástí je mateřské...

U vody hrozí opruzeniny, mykózy a bradavice

S blížícím se létem by si lidé měli dávat větší pozor na projevy kožních onemocnění, navštěvují-li koupaliště. Běžným a z hlediska léčení celkem banálním...

Výběr článků

Načítám