Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Orgasmus někdy předstírají i muži

Právo, Jaroslav Zvěřina

Předstírat určité vlastnosti nebo emoce, to nedělají jen lidé, ale také zvířata. Třeba páv se snaží imponovat samičkám svým nepraktickým ocasem. Podobně se chová kohout, když křičí, naparuje se a zahání na dvorku každého soka. A stejně tak se úspěšní donchuáni snaží přesvědčit vyhlédnutou partnerku o svých zcela výjimečných a opravdových citech, i když skoro nic necítí.

Foto: Profimedia.cz

Pánové často odvozují svou úspěšnost v sexu od toho, zda dokážou sexuálně uspokojit svou partnerku

Článek

Specifickou roli v podvodné sexuální strategii má orgasmus. Jinak probíhá u mužů a jinak u žen. U pánů bývá samozřejmý, zpravidla intenzivní a výrazně pozitivní. U dam není takovou samozřejmostí, řada z nich zažije pocitové vyvrcholení při styku jen někdy a některé dokonce nikdy.

Příčinou této genderové nevyváženosti je zřejmě to, že u žen nemá prakticky vůbec žádnou reprodukční účelnost. Mohou docela dobře otěhotnět přesto, že při souloži nezažily vůbec nic hezkého, dokonce i tehdy, když je někdo znásilní. Naproti tomu z muže nikdo nedostane ejakulát se zárodečnými buňkami bez orgasmu.

Pánové velmi často odvozují svou úspěšnost v sexu od toho, jak dokonale dokážou sexuálně uspokojit svou partnerku. Proto ženy intenzivní orgasmus často předstírají.

Více než dvě třetiny z nich přiznávají v různých průzkumech, že aspoň někdy v životě k tomuto drobnému podvůdku sáhly. Většinou proto, aby svému milému udělaly radost a utvrdily ho v tom, jak je báječný milovník. Jindy ho sehrají proto, aby ukončily soulož, která se vleče tak, že jim přestane být příjemná.

Předstírání orgasmu není pro ženy nikterak složité

Zpravidla stačí pár křečovitých záškubů a nějaké ty vzdechy, případně zasténání, a je to. Některé sehrávají tyto drobné etudy dlouhé roky a přinášejí tak manželovi výrazné potěšení.

Horší je, když se pár rozvádí a partnerka vpálí partnerovi v hádce, že ji sexuálně nikdy doopravdy neuspokojil. Jeho mužské sebevědomí tím nepochybně může utrpět. Existují však i případy, kdy si žena předstírání orgasmu vymyslí kvůli tomu, aby partnerovi ublížila.

V sexuologických ordinacích nedoporučujeme dvojicím, které se rozcházejí, vést detailní diskuse o ukončeném sexuálním soužití. Rozumní lidé si podobné podpásové údery zbytečně neuštědřují. Je však třeba uvést, že také muži někdy předstírají orgasmus. Přiznává to více než čtvrtina mužské populace.

Nejčastěji to dělají starší muži, kteří mají problémy se vzrušivostí. Také pánové, pro které je delší pohlavní styk fyzicky příliš náročný, sáhnou někdy k této kamufláži, aby už měli soulož za sebou. Není mi úplně jasné, jak předstírají výron semene. Ovšem při troše vynalézavosti se dá zřejmě zakamuflovat i tohle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám