Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Rozruch kolem pilulky touhy

Právo, Hanka Fifková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina médií propírala v minulých týdnech zajímavé téma. Americký úřad FDA schválil malé farmaceutické firmě z USA distribuci pilulky ženské touhy. Zatím ji může dodávat jenom na americký trh. Měla by pomoci ženám, které mají malou chuť na sex.

Foto: Profimedia.cz

Takzvaná nedostatečná sexuální touha bývá odvozená od toho, jak velkou potřebu sexu má aktivnější z obou partnerů. Ilustrační foto

Článek

Reklamní kampaň vedl její výrobce chytře. Mluvil o svém produktu jako o ženské viagře. Vzhledem k neoddiskutovatelnému úspěchu sildenafilu, účinné látky, kterou viagra obsahuje, šlo o mazaný marketingový tah. Tato látka totiž dodnes představuje převrat v léčbě tělesně podmíněných poruch erekce u mužů. Zlepšuje podmínky pro ztopoření penisu díky tomu, že stimuluje prokrvení přímo v něm. Stejně působí i na genitál ženy - zlepšuje prokrvení v klitorisu.

Současná pilulka touhy nemá se sildenafilem vůbec nic společného. Obsahuje látku flibanserin. Ta míří svým účinkem do úplně jiných sfér. Působí přímo v mozku na přenašeče nervových vzruchů, takzvané neurotransmitery. Mezi ně patří například populární serotonin nebo dopamin.

Co je dostatečná sexuální touha?

Zkouším si představit ženy, které pociťují nedostatek sexuální touhy. Už samotný ten pojem mi připadá silně relativní. Jak bychom měli definovat třeba její dostatek? Když se žena miluje denně, dvakrát týdně, nebo jednou za čtrnáct dní? Takzvaná nedostatečná sexuální touha bývá navíc odvozená od toho, jak velkou potřebu sexu má aktivnější z obou partnerů. Snadno pak vznikne zkreslený dojem, že ten, kdo touží víc, je zdravý, a ten, kdo méně, bude nejspíš nemocný.

Tabletka touhy je pokusem, jak jednoduše vyřešit relativně složitý problém. Ten můžeme označit jako sexuální nesoulad, ale nelze o něm mluvit jako o nemoci.

Jak mohou ženy s nízkou sexuální touhou vypadat? Obyčejně, třeba jako dívka, která ještě nezjistila, co ji nejvíc sexuálně vzrušuje. Nebo jako čerstvá maminka, která je na mateřské dovolené s dvěma batolaty a na sex nemá v tomto období jednoduše chuť. Či jako mladá dáma, která pociťuje daleko menší milostný apetýt než její partner, navíc sex, jakkoliv je jí příjemný, pro ni zdaleka tolik neznamená.

Ženská sexualita je komplikovanější než mužská

Anebo jako žena středního věku, která cítí ke svému muži hlubokou lásku, ale po dvaceti letech vzájemného soužití je pro ni spíš parťákem a kamarádem než vzrušujícím milencem. Můžeme označit tyto fyzicky a duševně zcela zdravé ženy jako nemocné a naordinovat jim na řadu měsíců pilulky, které představují střelbu naslepo daleko víc než cokoli jiného?

Ženská sexualita se jeví jako mnohem komplikovanější než ta mužská. Bývá méně zakotvená biologicky, navíc ji ovlivňuje mnoho proměnných. Třeba osobnost ženy, její psychické rozpoložení, vztah k vlastní sexualitě, ale i tak triviální věci, jako je například fáze menstruačního cyklu.

To, jak sexuálně funguje, pak samozřejmě záleží také na typu vztahu, ve kterém žije. Těžko ji bude přitahovat muž, který jí přestal imponovat. Nebo partner, z něhož si udělala rohožku. Anebo manžel, který ji trápí tím, že si sex vynucuje. Případně muž, který rezignoval na jakoukoli podporu touhy po milování a neuvědomuje si, že se mu jeho partnerka potřebuje líbit, chce s ním zažít romantiku, hezkou atmosféru a chvilky uvolnění i souznění, poněvadž v ní právě tyto věci probouzejí sexuální touhu.

Přizpůsobit se

Častou příčinou toho, proč u žen (ale i u mužů) klesá chuť na sex, jsou problémy v jejich vzájemných vztazích. Vyřeší je pilulkou? Asi sotva. Tabletka touhy je pokusem, jak jednoduše vyřešit relativně složitý problém, který lidem komplikuje život v dlouhodobých vztazích. Ten můžeme označit jako sexuální nesoulad, ale nelze o něm mluvit jako o nemoci.

Jedna věc se zdá být jasná už teď. Pokud spolu začnou žít dva lidé s různou mírou sexuální potřeby, měli by si uvědomit, že jsou na tom podobně jako dvojice partnerů, která má vystoupit na vysokou horu, ale každý z nich je různě fyzicky zdatný. Nabízejí se dvě možnosti. Buď se slabší z nich nadopuje. Nebo mu silnější přizpůsobí své tempo. Co si myslíte, že může dlouhodobě fungovat lépe?

Reklama

Související témata:

Související články

Co ovlivňuje ženskou sexuální touhu

Nedávný průzkum odborníků na sexuální zdraví a návyky poukázal na nový a ne moc povzbudivý trend v milostném životě lidí. Klesá sexuální touha a chuť na sex,...

Výběr článků

Načítám