Hlavní obsah

Muže převychovat lze, ale vyžaduje to strategii a plán

Právo, Ivana Prudičová

Každá z nás občas podlehne pokušení převychovat – malinko, alespoň trošku – svého partnera, manžela, životní lásku. Jednou se to přece povést musí! Navzdory pesimistickým prognózám psychologů i vlastní zkušenosti…

Foto: Profimedia.cz

Za prvotním podstrojováním mohou být nekalé úmysly.

Článek

Máme pro vás návod, jak při tomto rizikovém počínání minimalizovat ztráty – nervů, zdraví a duševní pohody.

Než začnete partnera převychovávat, stanovte si pevný cíl, strategii a plán. Podle předpokládané míry úspěšnosti rozhodněte, zda budete na činnost s tak nejistým koncem plýtvat energií, či nikoli.

1. Převýchova nemožná

Nezkušené začátečnice i chorobné optimistky jistě překvapí, že do této kategorie nespadají jen psychopatičtí vrazi a násilníci typu Jacka Rozparovače, ale i obyčejní chroničtí proutníci, lakomci, recidivující drogově závislí a alkoholici. Snaha o změnu charakteru těchto jedinců se rovná pokusům učinit z pekla zimní Alpy. Před takovýmto partnerem se dejte rychle na útěk a ušetřenou energii věnujte lovu již zušlechtěného a zcivilizovaného jedince.

Tvrdým oříškem bývají i úspěšně se maskující sobci, hypochondři a lenoši. Tisíc do detailů promyšlených výmluv může zmást i leckterou zkušenou znalkyni křehkých mužských duší. Než láskychtivá altruistka odhalí pravý důvod polehávání, posedávání a dlouhého vyspávání vyčerpaného chudáčka, uplyne hodně drahocenného času.

Jenže jak všechny vypečené chameleony poznat a neztratit poslední zbytek nervů a sebevědomí? Nastražte past! Léčku v podobě malého testíku lásky. A vyčkejte, zda se miláček chytí.

Testík A – odhalte hypochondry, lenochy a sobce

Co se stane, když roli nemocné, nezaměstnané nebo jen náhle indisponované převezmete vy? Přispěchá vám mužík na pomoc? Zvládne vaši dosavadní roli, o všechno se postará? Bude vás utěšovat, hýčkat, rozmazlovat? Nebo předvede triumf vlastní, o hodně větší bolesti, neschopnost, mdloby…

Výsledek uvidíte sama. Bezcitný sobec se v altruistu nepromění, lenoch v činorodého jedince také ne. Útěk je nasnadě, protože převýchova se nepovede ani za 100 let. A tolik času – ani při svém mládí – nemáte.

Testík B – odhalte lakomce a krkouny

Takto postižení jedinci svoji těžkou charakterovou vadu úspěšně maskují zvýšenou šetrností nebo odlišným životním stylem. Alternativec zvaný přírodňák vám prostě brilianty nekoupí a ekonom, neustále žehrající na celosvětovou krizi či propad burzy, také ne.

A tak, zatímco vás pan Chytrý krmí nejnovějšími jobovkami ze světa ekonomiky, vy mu podstrojujete ze svých hmotných rezerv. Jeho konto úspěšně roste, vaše trpělivost skomírá.

Řešení je jednoduché, odhalení snadné. Předstírejte ztrátu peněženky se všemi kartami! Bude vás pro změnu živit chvíli on? Nakoupí a zatopí? Zahřeje a utěší? Nebo stáhne radiátor na minimum a vyhlásí hladovku? Podle výsledku testu balte kufry. Na svatební cestu nebo k odchodu. Záleží jen na vás…

2. Převýchova nejistá

Nejčastěji diskutovaná a řešená kategorie mužů v sobě zahrnuje všechny nespolehlivé slibotechny, věčné začátečníky, zastydlé adolescenty, chronické tuláky, lháře a chorobné snílky. Silné ochranitelské pudy, které svojí neodolatelností v ženách vyvolávají, dokonale využijí ke svému prospěchu. Hýří nápady, které nedotáhnou nikdy do konce. Mají invenci a fantazii, jen pracovitost a disciplínu jaksi postrádají.

Jejich modus operandi je celkem fádní. Svoji oběť omámí neobvyklou dávkou šarmu, udolají zábavnými historkami a potom vysají z energie i peněz. Když už není co získat, odhopkají k další osamělé a city přetékající samičce. Tu pak okouzlují a okouzlují, dokud ji opět úplně, alespoň finančně, nezlikvidují. Pokud si přejete i tuto kategorii nedozrálých polomužů otestovat, prosím.

Testík A – odhalte chorobné snílky a věčné začátečníky

Omlouváte v duchu svého chráněnce, že prostě jen nemá v životě štěstí, nedostal příležitost nebo se mu smůla lepí na paty? Je na čase zjistit pravý stav věci. Vytvořte mu podmínky ke splnění dávných snů a umožněte mu je uskutečnit. Jen tak budete mít jasno, co je pravda a co fikce.

Tvrdí vám, že jednou napíše román? Pořiďte mu notebook nebo papír a tužku. Chtěl odmalička procestovat svět? Kupte lístky na vlak. Snil o pěvecké kariéře? Přiveďte mu učitele zpěvu. Ať se ukáže! Uvidíte, zda bude nadšený, či zaskočený. Zda bude jásat radostí nad vaším porozuměním, nebo se chystat k odchodu.

Testík B – odhalte slibotechny a lháře

Možná si říkáte, že tak evidentní chyby uvidíte na první pohled. To je ale kardinální mýlka! Bez zdroje příjmů by zůstali všichni sňatkoví podvodníci, podomní prodavači i mnozí pojišťovací agenti!

Svého vlastního potenciálního lháře můžete prověřit mnoha způsoby. Klasický a triviální, přesto účinný, je večerní test. Začíná v okamžiku, kdy slibotechna nedodrží přísahu a odchází za kamarády, zábavou, fotbalem. Prostě – dává přednost něčemu nebo někomu jinému než vám. Návštěva kina ani divadla se opět nekoná.

Představa dalšího večera v prázdném bytě je nesnesitelná. Nezbývá než hrubý nátlak, síla a lest! Zamkněte dveře a zahoďte klíč. Připravte lahodnou krmi, slibte žhavý sex. Omamte ho, odzbrojte a klidně i opijte – lehce. Pokud ani tohle nezabere, nezbývá než kapitulovat. Zasloužíte si lepšího!

3. Převýchova téměř jistá

Nejlepšího muže, partnera, manžela nebo alespoň milence si žena vybere právě z této kategorie. Je to trezor skrývající mnohá nečekaná překvapení. Stačí jen najít ten správný klíč! Jakoby mávnutím kouzelného proutku se nenápadný chlapík změní v distingovaného elegána, roztržitý nemotora v cílevědomého šviháka a šedý myšák v okouzlujícího lva salónů. Za všemi proměnami stojí žena a její trpělivá, cílevědomá a důsledná péče.

Ano, správně jste pochopila, že jistá míra převýchovy je nutná i u mužů, kteří se nevešli do předchozích dvou kategorií. Nepořádníčci, mluvkové, metrosexuálové zvaní šamponi, víkendoví vyznavači adrenalinových sportů a další „čističi hlav“.

Prověřování není nutné, ale testík můžete realizovat jen tak, pro zábavu! Trocha neškodného trápení žádnému muži neuškodí. Naopak, vytrhne ho z letargie a povzbudí k vyšším výkonům. Nakonec, k čemu byste si ho držela, no ne?

Testík A – odhalte rádoby sportovce

Každému jeho vlastní medicínu, říká se. Naservírujte svému televiznímu sportovci, rozhodčímu nebo kritikovi opravdovou aktivitu. Celodenní výlet na kole, výšlap, cvičení v posilovně, prostě pořádnou fyzickou zátěž. Záhy zjistíte, jak na tom jeho i vaše kondice je. Společné utrpení vás stmelí. Nebo taky ne.

Testík B – odhalte nepořádníčka

Tak toho opravdu odhalovat nemusím, říkáte si, a my dáváme za pravdu. Jde spíš o takový malý domácí zločin a trest. Zvednuté prkénko, drobky na koberci, zubní pasta v umývadle, ponožky u křesla, stoh novin na nočním stolku – klasika všedního dne.

Co se ale stane, když „služebná“ začne stávkovat? Co bude, až jednoho dne dojdou čisté košile? Počkejte si, uvidíte.

…a co se říká ve světě
Žádný muž není tak dokonalý, aby ho žena nemohla ještě vylepšit. (Švédsko)
Muž bez ženy, kůň bez vody. (Vietnam)
Muž se domnívá, že ví, žena to ví lépe. (Čína)
Čestný muž nepodvádí víc než jednu ženu. (Anglie)

Dobré zprávy nakonec

Není pravda, že mužů je málo. Že už je přebráno a musíte se spokojit s tím, co zbylo. Naopak, je jich dost, víc než žen. Jen nejsou zrovna tam, kde je hledáte.

Pokud máte pocit, že ve vašem okolí zrovna jaksi došli, nezoufejte. O kus dál, v jiném městě, státě, světadíle je jich přebytek. Stačí se jen porozhlédnout, odjet na dovolenou, jazykový kurz, studia.

Fantazii meze neklaďte, na výdaje nehleďte. Dobrý úlovek přece za vynaložené investice stojí. Přejeme mnoho úspěchů!

Reklama

Související témata:

Související články

Potěšit ženu nemusí být složité

Co se týče náročnosti a komplikovanosti pohlaví, na celé čáře vítězí ženy. Mužům prý stačí ke spokojenosti málo, zatímco ženy jsou náročné a vyjít jim vstříc...

Přehnaná snaha může rozvrátit vztah

Do nového vztahu každý vstupuje s očekáváním a nadějemi, že právě tenhle bude ten pravý a vydrží navždy. Poučeni z minulých nezdarů se lidé snaží potlačit své...

Výběr článků

Načítám