Hlavní obsah

Za špatnou volbu partnera může i hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce je sice výbornou ochranou před nechtěným těhotenstvím, její vedlejší účinky však mohou nejen negativně ovlivnit zdraví, ale i partnerské vztahy. Významně totiž ovlivňuje chování ženy a její vnímání klíčových vlastností u partnera. To potvrdil i nejnovější výzkum, podle něhož ženy užívající tuto formu antikoncepce si častěji zvolí za partnera muže, který jim začne být odporný ve chvíli, kdy pilulky vysadí.

Foto: Profimedia.cz

Ženy užívající hormonální antikoncepci si klidně zvolí za muže partnery, kteří nejsou příliš přitažliví.

Článek

Vnímání atraktivity u mužů je řízeno řadou biologických a dalších faktorů, které žena vnímá podvědomě. Nejdůležitějším signálem je pak mužova pachová stopa. Ženě stačí zlomek vteřiny k tomu, aby zjistila, zda je muž vhodným partnerem pro předávání genetické informace a pro plození potomků. Když jí voní, má totiž odlišné geny a je přitažlivý. Když jí páchne, žena je mužem silně odpuzována. A to proto, že dotyčný má podobné geny a není pro ni přitažlivý ani vhodný k plození potomků.

Jenže – toto vnímání platí jen u žen, které neužívají hormonální antikoncepci. Vědci před lety potvrdili, že právě ta s celým systémem zamíchá. Ženě nepáchnou nevhodní muži, takže s nimi třeba začne žít. A citově se s nimi prováže. Jenže pak – když chce dítě – musí antikoncepci vysadit – a náhle se jí muž může začít silně protivit.

Vědci z Floridy nyní zjistili, že to platí nejen o čichovém vnímání, ale také o vizuálním. Ženy užívající hormonální antikoncepci si klidně zvolí za muže partnery, kteří nejsou příliš atraktivní. Když pak ale pilulky vysadí, muž je přestane přitahovat a začnou být po jeho boku značně nespokojené.

Změny po vysazení pilulek

„Tyto objevy naznačují, že hormonální antikoncepce může mít nechtěné důsledky na intimní vztahy žen,“ tvrdí autoři z Floridy ve věstníku americké Národní akademie věd.

Doktorka Michelle Russellová z Florida State University v několika experimentech prokázala, že ženy žijící s partnerem, který byl relativně (posouzeno jinými) málo přitažlivý, byly s tímto partnerem nespokojené po vysazení hormonální antikoncepce. Zatímco ženy žijící s velmi atraktivním mužem (opět posouzeno nezávislými hodnotiteli) byly po vysazení hormonální antikoncepce ještě spokojenější.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám