Hlavní obsah

Emocionální nevěra je neustále na vzestupu

Novinky, das

Vztah bez sexu může být stejně intenzivní jako ten sexuální. Proto i nevinný flirt může mít pro vztah katastrofální důsledky. Podle doktorky Shirley Glassové až 80 % platonických vztahů může předčít svou dynamikou samotné vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Vztah bez sexu může být stejně intenzivní jako ten sexuální.

Článek

Emocionální nevěra je na první pohled naprosto nevinná, ve skutečnosti je to ale velmi návyková forma lásky, a tak jako každá závislost může přerůst v toxický vztah. Jednoduše návykové látky či činnosti a osoby ohrožují náš mozek a tělo svými opojnými účinky, během nichž není možné jasně myslet a činit vědomá rozhodnutí. Zároveň nám tyto látky způsobují neuvěřitelné potěšení, které odvádí pozornost od skutečných problémů. Ty nás pak nic nenutí řešit.

Existuje celá řada varovných příznaků, které mohou upozornit na emocionální nevěru:

1. Jsme jen přátelé (s opačným pohlavím)

Už jen vyřknutím této fráze můžete ohrozit své partnerství. Jelikož už jen očekávání a důvěra, kterou do "přátelství" vkládáte, může znamenat mnoho. Proto každé takové přátelství, zvlášť jedná-li se o jakékoliv souznění, lze považovat za rizikové.

2. Sdílení intimních problémů

Sdílení myšlenek, obav, nadějí, vášní i problémů prohlubuje intimitu – vytváří citové pouto mezi dvěma lidmi, což je víc než pouto sexuální. Proto by to mělo být součástí manželství či dlouhodobého partnerství, a ne v kamarádství s opačným pohlavím. V tom případě to lze považovat za zradu a ztrátu důvěry.

3. Rozebírání problémů v manželství s kamarádem

Svěřovat se kamarádovi s tím, co vám v manželství chybí, je jasným signálem toho, že jste k dispozici pro někoho jiného, kdo vás dokáže plně uspokojit.

4. Porovnávání s protějškem

Pokud člověk začne, byť jen v myšlenkách, svého partnera porovnávat s kýmkoliv dalším, utváří si v mozku mentální obrazy, které poté nespravedlivě hodnotí realitu.

5. Snění o kamarádovi

Když se dostanete do fáze, že už se nebudete moci dočkat setkání s kamarádem, se kterým si konečně povyprávíte o všech novinkách, pak vězte, že i tím ohrožujete svůj vztah. Pocity očekávání i vzrušení totiž uvolňují dopamin, který funguje pro centrum mozku jako odměna a posiluje tak toxické chování.

6. Bezmezná důvěra

Smysl pro vzájemné "porozumění" vytváří pouto, které posiluje a prohlubuje emocionální intimitu. Pokud začnete kamarádovi bezmezně důvěřovat, v jeho přítomnosti se vám do krve vlije hormon oxytocin, který toto rozpoložení ještě umocní.

7. Vyhledávání jeho přítomnosti

Čím více budete s kamarádem trávit čas, sdílet s ním své já, tím víc jej budete preferovat před ostatními lidmi i povinnostmi. Jakmile budete bez něj, pak se budete chovat podrážděně a nešťastně a přestanete si užívat veškeré aktivity s rodinou.

8. Tajemství a jakékoliv skrývání

Tajemství je samo o sobě varovným signálem. Vytváří zřetelnou blízkost mezi dvěma osobami a současně prohlubuje vzdálenost mezi nimi a ostatními lidmi. Tajemství jednoduše vytváří zvláštní pouto, které může utvářet falešný pocit emocionálního bezpečí a důvěry s kamarádem a zároveň vzbuzovat nedůvěru ve všech, včetně manžela, kteří se snaží do tohoto "přátelství" zasahovat.

9. Rostoucí seznam důvodů, které ospravedlňují naše chování

Jedná se o návykový vzor myšlení, který zaměřuje veškerou pozornost na to, jak moc nešťastně se jedinec v manželství cítí, přičemž veškerou vinu nechává na druhém. V podstatě se jedná o psychický teror, jelikož si tak jedinec zdůvodňuje své manýry a touhy bez ohledu na následky svého chování.

10. Fantazírování o lásce nebo sexuálním vztahu s někým jiným

Fantazírování o sexuálním  vztahu s kamarádem může přidat na intenzitě kamarádství, z něhož vlivem chemie pak záhy není úniku.

11. Poskytování nebo přijímání dárků

Pokud začnete přemýšlet o kamarádovi i při nákupech a začnete mu z vděčnosti nakupovat dárky, pak je také něco špatně. Dárky jsou velmi intimní záležitostí – a koupíte-li někomu něco z tohoto důvodu, dáváte mu jasný signál, že je vám opravdu blízký a vnímáte jej opravdu zcela odlišně než ostatní.

12. Plánujete s ním trávit čas o samotě

Dalším varovným signálem může být, když s kamarádem budete plánovat čas o samotě. V takových okamžicích nejčastěji dochází k překročení hranice z platonického vztahu do toho sexuálního. A to i v okamžicích, kdy máte ty nejlepší úmysly.

Anketa

Považujete emocionální nevěru za stejně závažnou jako nevěru fyzickou?
Ano
64 %
Ne, není tak závažná
21,6 %
Ne, je závažnější
14,4 %
Celkem hlasovalo 2727 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám