Hlavní obsah

Nemají spolu sex, a přesto jsou šťastní

Novinky, das

Sex hraje ve vztahu velmi důležitou roli. Přesto přibývá párů, které se ho dobrovolně vzdaly či ho jednoduše nevyhledávají, a přesto jsou podle svých tvrzení šťastní. Nejedná se přitom jen o starší partnery, stále častěji mají bezpohlavní vztah i třicátníci. Za bezpohlavní přitom odborníci považují takové páry, které se milují méně než desetkrát do roka.

Foto: Profimedia.cz

Partneři, kteří navenek okázale dávají najevo, jak mají krásný vztah, mají před sebou obvykle řadu tajemství.

Článek

Podle psycholožky Leily Collinsové se stává, že sex mezi partnery přestane fungovat po narození dětí, když mají pocit, že je již jejich rodina kompletní. Často si pak tento stav zdůvodňují, že je zcela naplňují rodičovské povinnosti a na sex jako takový už nemají chuť a ani energii.

"Partneři sice tvrdí, že sex nepotřebují a až ho budou potřebovat, opět jej obnoví. Ale k tomu už obvykle nedochází," vysvětluje pro Daily Mail psycholožka.

Její slova potvrzuje i odbornice přes vztahy Paula Hallová. Partneři, kteří si odvyknou intimnostem a žijí spolu spíš jako přátelé či sourozenci, už obvykle v tom druhém objekt sexuální touhy nikdy neuvidí.

"Pokud se partneři přece jenom po čase dohodnou na obnovení sexu, je to běh na dlouhou trať. Partneři se musí doslova naučit být si vzájemně smyslně přitažliví a to není vůbec nic jednoduchého ani za pomoci odborníků."

Může vztah bez sexu skutečně fungovat?

Ano, ale pokud se zaměříme na mladé páry, pak jen velmi těžko. Přestože na oko takové vztahy skutečně fungují, manželé tvrdí, že jsou šťastní, ještě to neznamená, že si jsou skutečně věrní. Dost často se stává, že po delší době i jinak šťastní jedinci své sexuální potřeby řeší v lepším případě u internetu, v horším mimo domov.

I takové vztahy ale mohou fungovat. Ze zkušeností odborníků jde v těchto případech skutečně jen o uspokojení sexuálních potřeb, vše ostatní funguje v původním partnerství. V každém případě to ale není o upřímnosti a naprosté důvěře, jak se mnozí domnívají.

"Dost často se stává, že ti partneři, kteří navenek okázale ukazují všem okolo, jak mají krásný a harmonický vztah, ve skutečnosti mají před sebou řadu tajemství. Tudíž ani partneři, kteří se venku neustále drží za ruce, líbají se na dobrou noc, nechávají si láskyplná slůvka na svých sociálních sítích a na konci všech telefonických hovorů si řeknou "Miluji Tě", ve skutečnosti nemusí mít plně uspokojující partnerství."

Samozřejmě existují páry, pro které sex není alfou a omegou manželského života. Pro mnohé z nich je mnohem důležitější jejich vzájemné přátelství. Ovšem pokud se sexu vzdá vždy jeden ve prospěch druhého, pak to ve skutečnosti může být příliš velká oběť, která se může odrazit v jiných životních etudách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám