Hlavní obsah

Chlubení se na internetu poskytuje stejnou rozkoš jako sex či dobré jídlo

Vychvalování se na sociálních sítích či v diskusích pod články působí člověku stejně příjemné pocity a v mozku navozuje stav odměny jako po požití dobrého jídla, po zisku peněz, mlsání čokolády či dokonce po sexu. Alespoň to potvrzují neurologové z Harvardu.

Foto: Profimedia.cz

Pomocí sociálních sítí se lidé cítí jednoduše dobře.

Článek

Odborníci tvrdí, že to vysvětluje chlubičství a chvástání obecně, protože osoby, které se chlubí svými úspěchy a svou dokonalostí ústně, zažívají stejné pocity a jejich mozek reaguje stejně, jako když se jim dostává jiného slastného vjemu a uspokojení. Studie také vysvětluje, proč mají sociální sítě dnes takový úspěch a lidé na nich o sobě zveřejňují tolik osobních informací a někdy dokonce i velmi intimních.

„Tato studie jasně vysvětluje, proč se lidé tak posedle účastní tohoto chování. Je to proto, že jim poskytuje jistý druh subjektivní hodnoty. Cítí se jednoduše dobře,“ tvrdí doktorka Diana Tamirová z Harvardské univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: G bod jako skvělý byznys

Autoři knihy o G bodu dostali v roce 1982 honorář sto padesát tisíc dolarů. Od té doby se to nepodařilo žádnému z jejich následovníků.

Výběr článků

Načítám