Hlavní obsah

Proč partneři ztrácejí zájem o sex

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytrácí se z vašeho partnerského vztahu pomalu a jistě sex? Pak za tím mohou stát nejrůznější fyziologické a psychologické faktory. Podívejte se s námi na nejčastější společné zabijáky sexu.

Foto: Profimedia.cz

Mezi časté zabijáky sexu patří poruchy erekce i menopauza.

Článek

Stres - Budete-li dlouhodobě ve stresu kvůli práci, financím či vážné nemoci někoho v rodině apod., pak je víc jak pravděpodobné, že na sex nebudete mít vůbec pomyšlení. Nicméně, právě sex může být ten správný lék, jenž může tělu pomoci stres lépe odbourávat. Je nutné o problému začít mluvit a snažit se situaci řešit.

Nevyřešené problémy - Pokud vztah příliš nefunguje a mezi partnery koluje celá řada nevyřešených problémů, pak se i sex snadno dostane k bodu mrazu. Ženy potřebují cítit emocionální blízkost, a jakmile se cítí po psychické stránce zraněné či zrazené, pak se brání i veškeré intimitě.

Alkohol - Zprvu pomáhá lidem odbourávat stud, ale vše má své hranice. Příliš mnoho alkoholu totiž potlačuje sexuální touhu. Navíc zvyšuje agresivitu a bezohlednost, což pro ženy může být také velmi nepříjemné.

Příliš málo spánku - Když člověk špatně nebo velmi málo spí, pak je i jeho sexuální libido velmi narušené. Příliš málo spánku způsobuje celkovou únavu organismu a tak člověku na sex jako takový jednoduše nezbývá energie.

Rodičovství - Mít děti je krásná věc, ale pokud s vámi spí v manželské posteli, pak je prostor pro adekvátní milování jednoduše minimální. Na kvalitní sex tudíž mnohdy nemáte ani čas, natož příležitost. Pomoci může nastavení pravidel, ale také například pořízení chůvy.

Léky - Existuje celá řada léků, které mají neblahý vliv na libido muže i ženy. Patří sem antidepresiva, léky na vysoký krevní tlak, antihistaminika, antikoncepce, chemoterapie, léky proti HIV, syntetický progesteron, medroxyprogesteron apod. Samozřejmě není možné tyto léky zcela přestat brát, někdy ale může pomoci jiné dávkování, které je ale vždy nutné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Špatné vnímání vlastního těla - Pokud člověk trpí komplexy vůči svému vzhledu, pak to přímo ovlivňuje i jeho sexualitu. Pocity studu mnohdy nedovolí jednotlivcům uvolnit se a užít si sex plnými doušky. Je to přitom velká škoda. Ve skutečnosti při samotném sexuálním aktu veškeré nedostatky i nadbytky ztrácí veškerý význam.

Obezita - Podle statistik obézní lidé prožívají skutečně velký nedostatek sexuálního potěšení. Obvykle mají větší potíže se sexuální výkonností, což může přímo souviset s jejich celkovou kondičkou. Jinak všeobecně obézní lidé trpí nedostatečným sebevědomím a sebeúctou, proto sex s nimi může provázat celá řada problémů.

Poruchy erekce - mohou u mužů upozornit na celou řadu zdravotních problémů. Podle odborníků se ale mnohdy jedná o psychický problém, který lze snadno odbourat. Stačí, když muž se svým problémem vyhledá odborníka.

Nízká hladina testosteronu - Testosteron u mužů zvyšuje sexuální apetit a pokud jeho hladina v těle klesá, může se to odrazit i u sexuální výkonnosti. Hladina testosteronu může ovlivnit i sexuální život žen, bohužel u nich se pak jedná o mnohem složitější problém. V každém případě i u nich lékaři obvykle naleznou nějaká řešení.

Deprese - Sexuální život lidí s depresí může být skutečně ohrožen. Sexuální libido snižuje jak nemoc samotná, tak i některé léky proti této nemoci. Je tedy nutné zvolit šetrnější léčbu.

Menopauza - Zhruba polovina žen pociťuje sníženou chuť na sex v období menopauzy. Bohužel i některé příznaky menopauzy, jako je vaginální suchost, mohou mít na sex neblahý vliv. Velkou roli hraje i psychika. Kvůli menopauze si ženy mohou začít připadat staré, méně atraktivní, což se negativně projevuje nejen na jejich sebevědomí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám