Hlavní obsah

Hormonální antikoncepce dusí sexuální život mnoha párů

Antikoncepční pilulka je bezesporu zásadním objevem, nicméně svým uživatelkám nepůsobí jen samé výhody. Poslední výzkumy například ukazují, že má paradoxně negativní dopad na jejich sexuální život.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální antikoncepce může silně ovlivňovat sexuální život páru.

Článek

Ženy užívající hormonální antikoncepci mají méně sexu a méně často dosahují orgasmu než ty, které používají jiné metody kontroly porodnosti. Píše o tom server Daily Mail.

Výzkum vědců z Indiana University zkoumal sexuální život 1101 žen. Polovina z nich užívala hormonální antikoncepci v různých formách (tabletky, náplasti, injekce, tělísko...), druhá polovina používala kondom či praktikovala přerušovanou soulož.

Tým výzkumníků vedený Nicole Smithovou z Centra pro podporu sexuálního zdraví zjistil, že si obě skupiny užívaly stejné úrovně intimity, romantiky a celkového sexuálního uspokojení. Když ale přišlo na hladinu vzrušení a zvlhčení, počet orgasmů a frekvence sexu, ženy užívající hormonální antikoncepci byly slabší na všech úrovních.

Řešení se skrývá v sex shopu

"Antikoncepce obecně je skvělým způsobem, jak si naplánovat rodinu," tvrdí Smithová, "ale je zapotřebí další výzkum k řešení sexuálních potřeb uživatelek." Podle Smithové se dopad antikoncepce na sexuální fungování žen příliš neřeší.

Hormonální antikoncepce narušuje rovnováhu pohlavních hormonů, a tak nepřekvapí, že má vliv i na libido. "Vzhledem k tomu, že hraje obrovskou roli v životě žen - a některé ženy ji užívají už déle než 30 let - je ale dopad zjištěných dat dalekosáhlý," tvrdí Smithová.

Podle ní by v případě negativních účinků měly ženy přestat hormonální antikoncepci brát. Jiným a méně nepohodlným řešením je podle ní otevřít dveře ložnice sexuálním pomůckám a lubrikantům, které mohou dodat jiskru a nadšení sexuálnímu životu.

Podle Smithové ženy potřebují vědět, že existují možnosti, jako lubrikanty nebo jiné produkty, jež mohou pomoci zmírnit některé negativní účinky, s nimiž se při výzkumu s kolegy setkala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám