Hlavní obsah

Vztah po nevěře může fungovat, ale jen s jasnými pravidly

Novinky, das

Odhalení partnerovy nevěry bývá velmi bolestnou záležitostí, jež se neobejde bez emocí. Přesto všechno se mnohé ženy rozhodnou muži odpustit. Většinou je to kvůli dětem, jindy jednoduše z lásky k muži. Ale odpustit ještě neznamená vrátit vztah do původních kolejí. Začít opět důvěřovat muži, jenž jednou zklamal, je mnohem náročnější, než se na první pohled zdá.

Foto: Profimedia.cz

Wayne Rooney se svou rodinou. Manželka Coleen svému muži jeho nevěru a milostné avantýry odpustila.

Článek

Odpustit nelze ze dne na den, stejně jako začít opět důvěřovat. Strach a pochybnosti ženu hned tak neopustí.

"Dát partnerovi novou - poslední šanci je skutečně sázkou do loterie. Nikde žena nemá záruku, že to nezopakuje," varuje v Daily Mailu vztahový specialista Phillip Hodson a dodává: "Každá žena by měla zvážit všechna pro a proti a být připravena na to, že to celé nevyjde. Rizika neúspěchu jsou skutečně vysoká."

Jak tedy odhadnout, zda zůstat či odejít?

Podle psychologa Michaela Mantella se většina manželství nerozejde hned, ale postupem času, a to kvůli nefungující intimitě. Odpustit ve vztahu ještě neznamená skutečně odpustit v srdci i v posteli.

Je tedy důležité hned na začátku vyložit karty na stůl. Otevřeně pojmenovat svůj strach, své pochybnosti a nebát se s partnerem o všem mluvit.

"Pamatujte si, že nejlépe lze předpovědět budoucí chování z chování v minulosti.  Při rozhodování, zda odpustit či ne, je tedy nejdůležitější zjistit, jak se nevěrník choval dříve. Zda se už někdy v minulosti tak nezachoval či zda důvod jeho nevěry nevycházel z problému, který provázel váš vztah již dlouhou dobu a nebyla vůle ho řešit," radí Mantella a dodává:

"Nevěra je jako posedlost. Pokud člověk před závazným vztahem upřednostní něco jiného, pak je nutné skutečně porozumět tomu, proč to udělal."

Ostatní je o vytvoření hranice a také asertivním postoji. Nevěrník si musí uvědomit, že pokud ještě jednou zklame, pak už je konec skutečně definitivní.

Anketa

Máte zkušenosti s odpuštěním nevěry?
Ano, a nelitoval/a jsem
15,4 %
Ano, ale pak už ten vztah stejně nikdy dobře nefungoval
39 %
Ano, ale dnes už bych to nikdy neudělal/a
10,1 %
Ne, naštěstí ani s nevěrou
15 %
Ne, a vím, že bych nikdy neodpustil/a
6,5 %
Ne, nevěrný protějšek u mne definitivně skončil
14 %
Celkem hlasovalo 1560 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak bojovat s milenkou

Nevěra je neustále na vzestupu. Ačkoliv se budete snažit sebevíc, může se týkat i vás. Přestože budete mít pocit, že váš vztah funguje na jedničku, na jevišti...

Výběr článků

Načítám