Hlavní obsah

Jak přežít vztah s hysterickým partnerem

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedno, zda žijete s hysterickým mužem či hysterickou ženou, tak jako tak před vámi smeknou všichni odborníci hned poté, co zjistí, že s člověkem s touto povahou žijete ve svazku delší dobu či dokonce celý život. Protože život s hysterickým partnerem není vůbec jednoduchý a je k němu potřeba patřičná dávka tolerantnosti a sebezapření.

Jak přežít vztah s hysterickým partneremVideo: Novinky

 
Článek

S hysterickým člověkem není radno mluvit otevřeně. Cokoliv totiž řeknete, bude okamžitě použito proti vám. Takový člověk totiž velmi rád vytrhává věci z kontextu, zkresluje a také své polopravdy vydává za odstavce nepsaných zákonů.

Jakmile s někým či s něčím nesouhlasí, pak to svým oponentům přednese buď v duchu teatrálních výčitek v podobě citového vydírání a nebo dlouhodobým mlčením v podobě tiché domácnosti.

Asi nejhorší bývají okamžiky, kdy začne s výčitkami. Počítejte s tím, že vám vyčte i to, že jste se vůbec narodili a sto dalších důvodů, které s původní neshodou nemají zhola nic společného. Pokud do toho ještě přidá pár triků v podobě citového vydírání, kdy začne dávat nejrůznější ultimáta apod., pak už vás před vstupem do péče psychiatrů nezachrání vůbec nic, snad jen nervy ze železa či nadlidské schopnosti.

Ani tichá domácnost však není nic pro slabé jedince. Úmorné mlčení a komunikace jen formou gest a mimiky je dost často k nevydržení. Podle některých psychologů je to někdy mnohem účinnější zbraň, jež dokáže pořádně podusit a ponížit víc než hlasité nadávání. [celá zpráva]

Ať už je váš hysterik jakýkoliv, budete adepti na metál, pokud to s ním vydržíte. Protože jakmile s takovým člověkem začnete žít, pak pro vás platí, že buď začnete být naprosto splachovací a nebo si můžete rovnou předplatit svůj pobyt v některém z psychiatrických zařízení.

Charakteristické rysy hysterických mužů a žen

Pro hysterické muže je naprosto typická role mravokárce, který odsuzuje a komentuje vše, od etických kodexů po mráčky na nebi. Takže svým káravým gestem k nepěknému oblečení partnerky se velmi rychle dostane k nemorálnosti manželčiných rodičů, že našli odvahu a porodili takové individuum bez vkusu.

Pochopit myšlenkové pochody hysterického muže a porozumět jeho konstrukcím je bohužel téměř nemožné. Proto, rozhodnete-li se pro tohoto muže, berte v úvahu, že nikdy nebudete stoprocentně vědět, co udělá a jaké jeho činy budou mít důsledky.

O moc lepší to není u hysterických žen.

Za hysterickou ženu už nelze považovat jen tu, jež není plně sexuálně naplněna. Většinou to bývá tak, že hysterky jsou naopak v posteli velmi žádané a na nedostatek sexu si tak příliš stěžovat nemohou. V posteli totiž většinou excelují.

Muže však dokáží zdeptat i přesto, že je po stránce sexuální zcela naplňují. Vypovídají o tom i některé znalecké posudky žen, jež podaly trestní oznámení na svého partnera pro znásilnění, z nichž jasně vyplynulo, že je ve skutečnosti partner neznásilnil, nýbrž je prostě rozhodil a ony se mu chtěly pomstít. Odborníci pak uvedli, že ženy k tomuto činu dovedl čistě jejich hysterismus.

Hysterická žena tedy dokáže být velmi krutá, jako hysterický muž, zvlášť pokud někdo naruší její plány. Pak je jedno, jestli její muž není tak geniální, jak si představovala či její děti nedosahují takových výsledků. Protože tyto věci staví naprosto do stejné roviny.

Foto: Profimedia.cz

Psychické násilí se ve Francii bude trestat podobně jako to fyzické.

Jak žít s hysterickým partnerem?

Těžko. Tak na této odpovědi se shodnou snad všichni odborníci na slovo vzatí. Přesto existují alespoň nějaké fígle, jak toto období přežít ve zdraví a větších následků.

Rady psychologů Tomáše Nováka a Hany Drinocké, autorů knihy Proč mi děláš scény?! aneb Máte doma hysterického partnera.
1. Smiřte se s realitou a zbytečně se nelitujte.
2. Nebojte se pochválit, že jste skutečně dobří, když tohle všechno vydržíte.
3. Odměňujte se. Kupujte si radosti, jež vás potěší.
4. Každý hysterický výlev partnera berte něco jako přírodní úkaz. Sledování zatmění rozumu může být stejně zajímavé jako zatmění měsíce.
5. Neříkejte nic, co by mohlo být použito proti vám.
6. Berte život s hysterikem sportovně - regenerujte, relaxujte a rehabilitujte. Výborně zabírají nejrůznější dechová cvičení, počítání do deseti či technika vnitřního úsměvu doprovázená mottem - když nejde o život, nejde vlastně o nic.
7. Nevracejte se do minulosti - mluvte spolu jen o aktuálních věcech.
8. Nebojte se požádat, ale nikdy nic nehodnoťte.
9. Vyvarujte se řečnickým otázkám - např. myslíš, že je to normální? Tyto otázky totiž dovádí hysteriky přímo k šílenství.
10. Slova jako vždycky, nikdy, stále, pořád, všichni, nikdo, nepoužívejte nikdy v nadsázkách.

 Kde se bere?

Hysterie může být součástí poruchy osobnosti. Hysterická psychopatie se projevuje prolhaností, intrikánstvím či neustálým předstíráním. Může však vzniknout i v důsledku drastického zážitku nebo dlouhodobě neuspokojivé situace, což lze považovat za hysterickou neurózu. Odborníci soudí, že jde o poruchu mozku v oblastech hypotalamu a v limbickém systému, na kterou neexistuje léčba.

Jak se domluvit s hysterickým partnerem podle Murphyho zákonů

1. Oznámíš-li své plány příliš brzy, je to špatně. Manžel(ka) na to za tu dobu zapomene.

2. Oznámíš-li své plány příliš pozdě, je to špatně. Manžel(ka) nebude mít čas se jim přizpůsobit.

3. Optimální doba informování manžela(ky) nebyla zatím odhalena. Vždy je buď příliš brzo nebo příliš pozdě.

4. Důsledky neadekvátní hlasitosti sdělení jsou stejné jako v zákoně č.1 a 2. Buď se vaše zpráva nedostala ke sluchu manžela(ky), protože jste ji šeptali a nebo jste šíleně řvali a nebylo tomu rozumět.

5. Hledá-li protějšek cokoli, co právě nyní nutně potřebuje, je nasnadě, že jste to někam založili vy, a to bez ohledu, zda jste tak skutečně učinili.

6. Když při optimálních astrologických podmínkách váš partner něco najde, a to v prostoru vám neznámém či jinak nedosažitelném, nikdy se vám neomluví za to, že vás podezíral a peskoval. Protože stejně za to můžete vy :)  

Projevy hysterie lze pouze zmírnit, a to za pomoci psychoterapie či psychofarmak. Ovšem dohnat hysterického člověka k lékaři se hned tak někomu nepovede.

Reklama

Související témata:

Související články

Testy otcovství jsou stále populárnější

Ještě před zhruba pěti lety jen málokdo měl tušení o tom, co jsou testy paternity, tedy testy, které na základě genetické analýzy slin potvrdí nebo vyvrátí...

Jak vycházet se svým ex-partnerem

Rozvodů stále přibývá. Podle statistiky jen za první čtvrtletí letošního roku u nás bylo rozvedeno sedm tisíc manželství a ve více než polovině případů šlo...

Při sexu lidé nejvíce myslí na své kamarády

Při milování lidé myslí na různé věci, ale pokud se to týká lidí, pak upřednostňují své kamarády. Potvrdila to studie americké společnosti Adam & Eve, podle...

Výběr článků

Načítám