Hlavní obsah

Za nevěru může neustálá touha mozku po nových zkušenostech

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěra. Téma, které vládne médiím, filmovým zápletkám i běžnému životu. Otevřeně, či jen ve svých představách, ji prožívá každý. Proč tomu tak je? Mozek si jen potřebuje neustále srovnávat nové nepoznané zkušenosti s tím, co máme již za sebou.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se při nevěře nechávají oklamat svým mozkem

Článek

Pocity, které se při popisování nevěry lidem vybaví, jsou různé a kopírují zkušenosti, jaké s nevěrou jedinec má.

Pokud někomu zálety dlouhodobě procházejí a nejsou příčinou problémů a komplikací, má je jedinec spojené jen s kladnými emocemi a příjemnými zážitky.

V okamžiku, kdy je u člověka nevěra spojená se ztrátou důvěry, osaměním nebo rodinnou kolizí, je jasné, že hraje hlavní místo na žebříčku negativ a je považována za věc působící jen zlo. „Vztah lidí k nevěře je různý. Je to dáno tím, jak se jedinec ke svým záletům staví a jak moc je prožívá a má pod kontrolou. To vychází především z povahy člověka,“ vysvětluje odborník na lidské vztahy Aleš Kalina ze serveru mujvztah.cz.

Nebraňte se představám

V okamžiku, kdy dojde k prozrazení nevěry a nastanou komplikace, nastupuje jiný scénář. „Lidé, jejichž milostné románky jsou prozrazeny, propadají do pocitů viny a výčitek. Jejich protějšky je pak většinou odsoudí a ztratí k nim důvěru. Ve vztahu nastane dusno a jen málokterý pár se po takové zkušenosti dokáže vrátit zpět k normálnímu partnerskému životu,“ říká Aleš Kalina.

Lidé ve svém životě denně potkávají mnoho lidí, kteří je nějak zaujmou. Jen málokdo z nich ale člověka upoutá natolik, že po něm začne toužit. Proč tedy nevěra vzniká?

„Pokud se nám někdo zalíbí, začneme na něj myslet a začneme o něm snít. Mozek nám tyto obrázky začne promítat zcela automaticky, protože je nastavený tak, aby nám vždy předkládal ty nejlepší možné zážitky. Jaké myšlenky jsou ale nejlepší, si vyhodnotí sám, bez našeho rozhodnutí.

Když nemáme nepříjemné zážitky s nevěrou či s opuštěním kvůli ní, náš mozek nebudou omezovat přílišné zábrany. Maximálně prožijeme morální varování, která však často mají nízké emoční hodnoty,“ vysvětluje příčiny počátku sexuální touhy Aleš Kalina.

Lidé se ale těchto myšlenek bojí a brání se jim. Tím však ignorují základní funkci mozku, který potřebuje všechny věci srovnávat. „Pokud takového člověka potkáte, je dobré nechat mozek, aby provedl své vyhodnocování. Nebojte se toho, nechte mozek srovnat nového člověka s tím, se kterým žijete v oficiálním vztahu. V hlavě se vám přitom budou nabízet následující otázky a představy: „Jak by život s tímto člověkem vypadal?“, „Jaký je asi jako milenec?“, „Dokázal by nás zabezpečit?“ „Jaké by byly naše děti?“ a mnohé další. Zkuste si s těmito myšlenkami pohrát. Když to neuděláte, mozek tyto kalkulace udělá za vás,“ vysvětluje odborník.

Roli hraje i očekávání

Součástí těchto přestav bývá i jakési očekávání toho, co všechno se z našich snů vyplní. Zároveň s očekáváním pak přicházejí myšlenky, které začnou potlačovat všechny hodnoty dosavadního vztahu, s tím pak přicházejí i pochyby, zda vlastně žijeme spokojený život.

V tuto chvíli je nutné si uvědomit, že vztah funguje na dvou základních hodnotách. První je intenzita vztahu, druhá je celkový smysl a cíl, o které v dlouhodobém vztahu usilujeme.

Sem patří uznané společenské hodnoty, přátelství, porozumění a další. „Průzkumy ukazují, že na začátku vztahu, poněvadž partnera ještě zcela neznáme, jsou hodnoty souhry, majetku, vzájemného poznání a rodiny téměř nulové. Kdežto intenzita prožitku bývá vysoká. Počátek milostných románků je plný emocí a citů,“ říká odborník ze serveru mujvztah.cz.

S tím, jak se vztah prohlubuje, začíná narůstat jeho hodnota, zároveň s tím však pozvolna začne klesat intenzita sexuality a doteků a celý milostný románek bývá pomalu přehodnocován. V tuto chvíli je ale většinou nevěra už na světě.

„Lidé se nechávají oklamávat svým vlastním mozkem a myslí si, že nově poznaný partner přinese něco úžasného. To ale většinou nebývá reálný úsudek,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Anketa

Odpustili byste partnerce/partnerovi nevěru?
Ano, pokud by to byla jen jednorázová epizoda a přiznal/a by se
17,5 %
Ano, pokud by se mi přiznal/a a litoval/a toho
4,7 %
Ano, taky nejsem žádný anděl
32,6 %
Ano, milující člověk odpustí všechno
3,6 %
Ne, nevěru netoleruji v žádné formě
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10213 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak ukončit vztah a zvládnout nové začátky

Zamilovat se je velmi jednoduché, ale ukončit nefungující vztah je mnohem těžší. Především ženy mají tendence si neustále něco namlouvat a vztah naprosto...

Výběr článků

Načítám