Hlavní obsah

Homosexualitu již dvacet let lidé nepovažují za nemoc

Novinky, Karolina Zarzycká

Homosexualita už dvacet let není označovaná jako nemoc, ale jako typ sexuální orientace, při níž jsou milostnými, a často i životními partnery osoby stejného pohlaví. Právě na datum 17. května připadá svátek homosexuálů - světový den boje proti homofobii. Homofobie je nenávist či odpor k homosexuálům.

Foto: Profimedia.cz

Smyslem Mezinárodního dne proti homofobii je připomenutí respektu k právům homosexuálů.

Článek

Mezinárodní den proti homofobii (International Day Against Homophobia) se poprvé slavil v roce 2005, Česko se připojilo o tři roky později. Zakladatelem svátku byl francouzský akademik a aktivista Louis-Georges Tin. Datum 17. května bylo stanoveno jako připomenutí chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace roku 1990 vyškrtla homosexualitu z Mezinárodní klasifikace nemocí.

Smyslem svátku je připomenutí respektu k právům lidí s jinou než heterosexuální orientací a výzva k ukončení diskriminace a násilí pramenícího z homofobie.

"V životě homosexuála nejde ani tak o to být šťastný, jako spíš o to, nebýt ze svého zaměření nešťastný."
Jaroslav Kocúrek z neziskového sdružení gayů, leseb a přátel STUD v Brně

Tématem celosvětové kampaně pro letošní rok je institucionalizovaná náboženská homofobie. Mezinárodní koordinační výbor IDAHO k tomu uvádí: „Po celém světě, v mnoha různých sociálních a kulturních kontextech je homofobní a transfobní násilí propagováno lidmi, kteří pro ospravedlnění svých postojů používají náboženské argumenty.

Všude ale existují také jiné hlasy, i uvnitř těch samých náboženství, které vznášejí námitky proti používání náboženství k ospravedlnění nenávisti a zavrhování, někdy dokonce násilí, zločinů a krveprolití.

Cílem této kampaně je odhalit a postavit se negativnímu vlivu projevů náboženských fundamentalistů, zviditelnit a podpořit hlasy, které pracují pro inkluzi, toleranci a mír.“

Homosexualita u zvířat, homofobie jen u lidí

Při hledání odpovědi na otázku, zda je homosexualita přirozená, by nám mohla býti nápomocna samotná příroda. Ze všech živočišných druhů totiž znají zoologové minimálně patnáct set, které sex se stejným pohlavím provozují.

Homofobie, tedy odpor k jedincům provozujícím homosexuální sex, je však v celé přírodě výlučnou vlastností člověka.

Legitimní registrované partnerství

K průlomu, který neznamenal pro homosexuální páry gayů a lesbiček pouze právní zjednodušení svazku, ale i sociální zrovnoprávnění, určitě patřilo uzákonění registrovaného partnerství.

V Česku je možné registrované partnerství uzavírat od roku 2006, do letošního roku této možnosti využilo 780 dvojic. Vypadá to, že Česko patří k liberálnějším zemím střední Evropy, neboť ze sousedních zemí není možný legální svazek mezi homosexuály uzavřít v Polsku ani na Slovensku.

Ze států Evropské unie bylo například Rakousko jedním z posledních, kde nebylo možné uzavřít legální svazek mezi homosexuály. Toto se změnilo na začátku roku 2010, kdy začal platit nový zákon. Jen magistrát Vídně letos očekává zájem zhruba 450 párů stejného pohlaví.

Anketa

Vadí vám homosexuálové?
1. Ano. Bez výjimky gayové i lesby
6,5 %
2. Ano, vadí mi především gayové
4,3 %
3. Ano, vadí mi hlavně lesby
0,4 %
4. Ano, už mě aspoň jednou obtěžovali
0,9 %
5. Ne, ať si každý dělá, co chce
69,3 %
6. Ne, pokud si to nechají na doma
6,7 %
7. Ne, pokud se jen líbají
0,1 %
8. Ne, ale registrované partnerství mi vadí
0,6 %
9. Ne, pokud společně nevychovávají děti
11,2 %
Celkem hlasovalo 2986 čtenářů.

Homosexualita

Výraz pochází z řeckého slova homós-stejný a latinského sexus-pohlaví. Označuje vztah nebo vazbu (sexuální orientaci) dvou jedinců stejného pohlaví. Muž-homosexuál se označuje jako gay a žena jako lesba.

Podle údajů Českého statistického úřadu v Česku žije 10 476 543 obyvatel, z toho je asi 419 tisíc homosexuálů.

Homofobie

Je odpor, nenávist či strach z osob stejného pohlaví, které jsou v sexuální či vztahové vazbě. Homofobie může označovat i odpor k pouhým myšlenkám na vlastní homosexuální zaměření.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám