Hlavní obsah

Nadměrné pití koly může zničit až třetinu spermií

Novinky, Veronika Hušková

Muži, kteří plánují rodinu a zároveň s velkou oblibou ucucávají kolové nápoje, by se měli mít na pozoru. Přílišné pití tohoto nápoje totiž podle dánských vědců škodí spermiím. O nové studii informoval server The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Kolové nápoje nejsou ke spermiím příliš přátelské.

Článek

Muži, kteří vypijí litr koly denně, ohrožují podle dánských odborníků svou plodnost. V průměru totiž mají až o třetinu nižší počet spermií než ti, kteří kolu nepijí vůbec.

Vzhledem k tomu, že obliba kolových nápojů s obsahem kofeinu mezi mladými muži v posledních desetiletích stoupá, rozhodli se vědci zjistit, jaký vliv to může mít na jejich plodnost.

Podrobili zkoumání více než 2500 mladých mužů a ukázalo se, že ti, jež kolu nepili vůbec, měli více spermií a jejich kvalita byla lepší - dosahovali v průměru 50 miliónů spermií v mililitru spermatu. Obecně tito muži také inklinovali ke zdravějšímu životnímu stylu.

Naproti tomu muži, jež pili v průměru litr koly denně, dosáhli v průměru jen 35 miliónů spermií v mililitru spermatu. Nicméně tito muži oproti druhé skupině častěji jedli jídla z rychlých občerstvení, méně ovoce a zeleniny.

Podle dánských odborníků nenese za smrt spermií odpovědnost kofein. Dle jiných jejich výzkumů totiž například káva či čaj, kde je této látky mnohem více, podobné destrukční následky nemají.

Vědci si zatím nejsou jisti, zda negativní účinky na plodnost způsobují jiné specifické složky kolového nápoje nebo zda se jedná o následek obecně nezdravého životního stylu, s nímž obliba přeslazených nápojů souvisí.

Studie byla publikována v časopise American Journal of Epidemiology.

Reklama

Související témata:

Související články

Ničitelé mužské plodnosti

Ta zpráva vyděsila mnohého majitele vyhřívaných sedaček v autě. Podle výzkumu vědců z univerzity v německém Giessenu mohou totiž snížit jejich šance na početí...

Každý třetí dospělý Čech má nadváhu

V České republice má každý třetí dospělý nadváhu a každý pátý už je obézní. Právu to řekl profesor Štěpán Svačina, přednosta 3. interní kliniky Všeobecné...

Výběr článků

Načítám