Hlavní obsah

Žhavé novinky i oblíbené stálice v antikoncepci

Právo, Petr Veselý

Na trhu se objevila nová antikoncepční pilulka. Užívá se podle jiného schématu než ty dosavadní. Měla by pomoci ženám, které před menstruací nebo i při ní trápí bolesti hlavy a další potíže.

Článek

Dosavadní pilulky ženy užívají 21 dní. Pak sedm dní neberou nic. Nebo pokračují v polykání tabletek, které však už neobsahují žádnou účinnou látku. Říká se jim placebové tablety. Ženy si díky nim lépe zvyknou na pravidelné užívání pilulek, čímž se snižuje pravděpodobnost, že na ně zapomenou, což může vést i k případnému selhání antikoncepční metody.

Nový druh antikoncepce obsahuje hormon ethinylestradiol a populární drospirenon. Ten působí proti nadměrnému zadržování vody v těle. Uživatelky pak v období kolem menstruace nepřibírají na váze. Užívají nové pilulky celých 24 dní a jen čtyři dny berou placebové tablety. Pauza je tedy kratší.

Jaký smysl má nový rytmus? Zmírňuje výkyvy hladin hormonů. U spousty žen vyvolávají totiž tyto výkyvy řadu nepříjemných potíží: nevolnost, nadýmání, otoky, bolesti břicha, citlivost prsou, změny nálad a tak dál.

To je úleva

Právnička si gynekoložce stěžovala, že se krátce před menstruací a během ní cítí mizerně. Je unavená, bolí ji hlava, pociťuje napětí a často i bolest v prsou. A jako by to nestačilo, vždycky se jí nepříjemně nafoukne břicho a také přibere.

MUDr. Dagmar Makalová z Prahy jí navrhla, ať zkusí zmíněnou novinku. A vysvětlila klientce, s čím by jí mohla pomoci. První měsíc ustoupily ženiny problémy jen částečně, druhý měsíc velice výrazně.

„Víte, jaká je to při mých stresech úleva?“ pochvalovala si pacientka účinky nových tabletek čtvrt roku poté, co je začala užívat.

Převratný vynález

Antikoncepční pilulky označuje řada odborníků za stejně převratný objev, jako byl vynález atomové bomby a teorie relativity. Nebo objev automatické pračky, dodávají někteří vtipálci. Současné tabletky obsahují podstatně méně hormonů než jejich předchůdkyně. S nižšími dávkami hormonů se podstatně zmenšily i vedlejší nežádoucí účinky pilulek.

Užitečný byl také objev antikoncepce, která místo estrogenu a gestagenu obsahovala jen druhý hormon. Zmenšila u žen riziko hluboké žilní trombózy nebo i jiných obtíží, jež jim bránily užívat klasické hormonální tabletky.

Vědci přišli během vývoje antikoncepce s dalšími novinkami. Například s hormonálními pilulkami s přidanou hodnotou: mírní nepříjemné jevy doprovázející menstruaci a mají na organismus ženy řadu příznivých účinků. Zlepšují například jejich pleť, mírní fyzické i psychické příznaky premenstruačního syndromu, předcházejí otokům, brání zadržování vody a tak dál.

:.Vaginální antikoncepční kroužek je vhodný pro všechny ženy, které často zapomínají na pravidelné užívání antikoncepčních pilulek.foto: Organon

Kam směřuje vývoj

Pokusem, jak vylepšit vlastnosti antikoncepce, byla také snaha o nepřetržité, tedy vyrovnanější dodávání hormonů do těla ženy. To tlumí kolísání hladin hormonů a problémy s tím spojené. Na trhu se objevilo tělísko s hormonem, podkožní implantát, náplast a vaginální kroužek.

Všechny čtyři metody eliminují hlavní slabinu klasických pilulek: že si je totiž žena zapomene vzít. Přes pípání budíků, posílání SMS zpráv nebo vyhrávání příjemných melodií na mobilu.

Tělísko s hormonem má navíc tu přednost, že působí především lokálně. Přesto dokáže zmírnit krvácení a nepříjemné příznaky spojené s menstruací (například bolesti). Brání rovněž růstu a zvětšování děložních uzlů, tzv. myomů. Tyto vlastnosti oceňují ženy mnohdy více než vlastní antikoncepční účinky. Zvlášť v období kolem přechodu.

„Další výzkum vědců směřuje k vývoji takových druhů hormonů, které se co nejvíc přiblíží těm přirozeným, a budou tedy v organismu ženy působit ještě šetrněji než dosavadní antikoncepce,“ říká doktorka Makalová.

První tabletkou tohoto typu se zřejmě stane pilulka s takzvaným přirozeným estrogenemestradiolem, tedy s hormonem tělu vlastním. Rychle se vstřebává a pro organismus je snazší ho zpracovat. Má také menší vliv na činnost jater. Bude podle všeho představovat i menší riziko pro ženy s dispozicí k vyšší krevní srážlivosti. V lékárnách by se tato hormonální antikoncepce měla objevit počátkem léta.

První tabletkou tohoto typu se zřejmě stane pilulka s takzvaným přirozeným estrogenemestradiolem, tedy s hormonem tělu vlastním. Rychle se vstřebává a pro organismus je snazší ho zpracovat. Má také menší vliv na činnost jater. Bude podle všeho představovat i menší riziko pro ženy s dispozicí k vyšší krevní srážlivosti. V lékárnách by se tato hormonální antikoncepce měla objevit počátkem léta.

Spoustu zajímavých i praktických informací o nejrůznějších druzích antikoncepce najdete na internetových adresách: www.sexus.cz  www.hormonalniantikoncepce.cz  www.antikoncepce.cz  www.antikoncepce.com  

Reklama

Související témata:

Související články

Nenechte se terorizovat menstruací

Různé tělesné i psychické problémy zažívá před menstruací hodně žen. Ale jen málokterá ví, jak je efektivně zmírnit nebo jim předejít. Většina z nich se mylně...

Výběr článků

Načítám