Hlavní obsah

Až 90 procent případů zneužívání dětí nezpůsobují pedofilové

– PRAHA
Novinky, DaS

Sexuální porucha pedofilie, která se vyznačuje erotickým zájmem o děti, nemusí nutně vést k pohlavnímu zneužití. Podle sexuologa Petra Weisse pouze desetina pachatelů, kteří jsou souzeni za sexuální zneužití dítěte, trpí skutečně pedofilní sexuální poruchou. Až 90 procent zneužití se dopouštějí lidé s poruchou osobnosti, agresivní nebo závislí na alkoholu.

Článek

"Léčba pedofilie v Česku je postavená na třech pilířích - na režimu, podávání léků a psychoterapii," říká vedoucí sexuologického oddělení psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý. Pacienti jsou podrobeni režimu a učí se dodržovat přesně stanovená pravidla, berou léky na tlumení hormonů a v rámci terapií se snaží rozpoznávat svůj problém a přizpůsobit život své poruše. Pedofilie je celoživotním problémem, po 12 až 18 měsících hospitalizace následují pravidelné návštěvy ambulantních psychiatrických ordinací a neustálé užívání léků.

Velmi důležitým krokem pro úspěšnost léčby je pevné odhodlání nemocného bojovat s vlastní poruchou. "Je třeba, aby se ten člověk vyrovnal s problémem, spolupracoval s rodinou a byl ochoten respektovat pravidla, například vyhýbat se dětským hřištím nebo dětským zájmovým činnostem," řekl vedoucí sexuologické ambulance v Bohnicích Slavoj Brichcín.  

Děti jsou zneužívány i ženami

Pedofilové jsou téměř výhradně muži, zneužití dětí se ale dopouštějí i ženy. Podle britských studií připadá na čtyři pachatele zneužití jedna žena. Nejde však o sexuální poruchu jako spíš o nezvládnutí rolí a citový problém. Sexuologové se domnívají, že se to týká i kladenského případu učitelky, která měla mít údajně vztah se svým čtrnáctiletým žákem.

V ČR zažilo podle sexuologů asi devět procent žen pohlavní zneužití před 15. rokem věku. U mužů jde asi o čtyři procenta. Pouze 12 procent dívek o svém zneužití řeklo někomu dospělému a jen zlomek z oznámených zneužití skončí odsouzením pachatele.

V bohnické psychiatrické léčebně se nyní na sexuologickém oddělení léčí čtyři pedofilové. Za jednadvacetiletou historii sexuologické léčby v Bohnicích měli tamní lékaři v péči celkem 26 pedofilů. Sexuologická léčba patří podle ředitele léčebny Ivana Davida k těm nejdražším. Léky na útlum mužských hormonů přijdou na 4000 korun na pacienta za měsíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Zákon je zákon

Myslíte si, že je to ještě normální? Tuto otázku si neklademe jen u některých politických událostí, ale často také u sexu. Intimní život dokáže být tak pestrý,...

Výběr článků

Načítám