Hlavní obsah

Fotograf Goran Tačevski: Kávu si klidně dám půl hodiny před spaním

Právo, Lenka Hloušková

Práce uznávaného módního fotografa je časově náročná. Dlouhé hodiny strávené v ateliéru, výběr nejlepších snímků u počítače si Goran Tačevski zpříjemňuje kávou. Nejraději má klasické espresso. Denně ho vypije i osm šálků. Všechny rituálně vestoje.

Foto: Goran Tačevski (3x)

I na této Tačevského fotografii je dobře patrné, co je jeho nejoblíbenějším nápojem.

Článek

„První kávu si dávám po probuzení, tedy kolem šesté půl sedmé ráno. Ihned poté začnu přemýšlet, proč jsem vůbec vstával,“ usmívá se uznávaný umělec, několikanásobný držitel cen z festivalů v Cannes, Epica, Eurobest, Louskáček a dalších.

Vůně kávy je tak pro něj symbolem nového dne, ranního probírání, nového začátku. Říká, že když se přistěhoval do Česka, trochu trpěl. „Pamatuji si, že mi káva v místních restauracích vůbec nechutnala. Pocházím z Makedonie, maminka má chorvatsko-italskou krev, tatínek zase makedonsko-řeckou, což jsou opravdu silné ‚kávové národy‘.

Odjakživa jsem byl proto zvyklý na kvalitu. Naštěstí se to i tady hodně zlepšilo,“ hodnotí s odstupem téměř dvou desetiletí. Jen na okraj, do Prahy jej přivedla láska ke známé módní návrhářce Kláře Nademlýnské, s níž má syna Natana.

Rituál před focením

Tačevski miluje silné espresso. Někdy sáhne i po ristrettu, první varianta ale jasně vítězí. Mok nepřislazuje, nedochucuje mlékem. Vychutnává si jeho přírodní verzi. Už roky k němu navíc nic nepřikusuje. V mládí, při studiích v Chorvatsku, si sem tam dával minisendvič.

Goran Tačevski

Espresso jej provází i při práci v ateliéru. Na place má zavedený rituál. „Než začnu fotit, vždy zatleskám rukama a zeptám se přítomných: kdo si dá kávu? Většinou se přihlásí všichni. Je to můj zvyk a skvěle uvolňuje atmosféru,“ dodává. Nehlídá si ani, v kterou hodinu si vychutnává poslední šálek: „Klidně si jej mohu dát půl hodiny před spaním.“

Jeho dalším rituálem v konzumaci hnědavého voňavého moku je poloha těla. „Pokud jsem doma či v ateliéru, nikdy si kávu nevychutnám vsedě. Ani na pohovce, ani na židli, ani v posteli. Vždy stojím,“ prozrazuje.

Jen čistý hrneček

Vyžaduje také, aby na každou porci kofeinové pochoutky byl čistý hrneček. Ctí tak kvalitu espressa a špinavý šálek by jej znehodnotil.

V poslední době nepohrdne Tačevski ani nápojem připraveným z kvalitních kapslí. Hodně jich zkonzumoval při focení černobílých snímků s motivem kávy. Stal se totiž patronem online Espressivní fotosoutěže na facebookovém profilu NESCAFÉ Dolce Gusto. Vytvořil pro ni inspirativní vzory, jak by mělo vypadat spojení předem daných motivů s černou kávou na černobílých fotografiích.

„Portrét i akt jsem měl hotové během chvíle. Dlouho jsem se ale trápil s fotografií města – skrz průhledný hrnek jsem chtěl zachytit siluetu noční metropole. Stále se mi to však nedařilo, a to zejména kvůli špatnému světlu. Tak nakonec vznikla fotka denní,“ prozrazuje. Nejlepších osm snímků zmíněné soutěže bude poprvé vystaveno 12. února na vernisáži, která doprovodí v pražském kině Cinestar premiéru očekávaného filmového hitu Padesát odstínů šedi.

Následně procestují Česko a Slovensko, budou k vidění v síti multikin. Jejich autoři, výherci, se navíc osobně setkají s Tačevským v jeho ateliéru. Mohou vyhrát exkluzivní kávovar nebo dvouměsíční zlatou kartu do kin Cinestar opravňující ke každodenní návštěvě biografu.

Nostalgie mládí

Sám fotograf se na závěr vyprávění o vášni ke kávě znovu vrací do mládí: „Na střední škole jsme měli malý kávový rituál. Do espressa jsme přidali dvě kávové lžičky cukru a nikdy jsme ho nepromíchali. První doušek byl pak na chuť opravdu silný, druhý sladší a třetí nejsladší. Dodnes si nostalgicky vybavím tu hořkosladkou chuť v puse.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám